Project GigaGaaf-to-go! met toolkit gelanceerd

Karel Gosselink
2 minuten
Image
gigagaaf-logo
Ivoren Kruis, UMCG en TNO hebben het project GigaGaaf-to-go! gelanceerd, met als doel meer samenwerking tussen jeugdgezondheidszorg en mondzorgpraktijken. Dit moet bijdragen aan een betere mondgezondheid van de jongste kinderen. Een toolkit met praktische materialen helpt hierbij.

GigaGaaf! verder van de grond krijgen

Uit onderzoek van TNO en UMCG blijkt dat GigaGaaf!, waarbij de jongste kinderen bij het consultatiebureau worden verwezen naar een mondzorgverlener, effectief is. Zo hadden kinderen uit de GigaGaaf!-groep op 5-jarige leeftijd minder beginnende cariës dan kinderen die pas op latere leeftijd bij een mondzorgverlener kwamen. Om GigaGaaf! verder van de grond te krijgen in ons land is GigaGaaf-to-go! ontwikkeld.

Waar moet GigaGaaf-to-go! voor gaan zorgen

Bij GigaGaaf-to-go! is het de bedoeling dat: 

  • Consultatiebureaus en mondzorgpraktijken met elkaar in contact komen en samen afspraken maken over de samenwerking.
  • Ouders van jonge kinderen op het consultatiebureau horen over het belang om vanaf de doorbraak van de eerste tand (vanaf circa 6 maanden oud) met regelmaat voor controle naar een mondzorgverlener te gaan.
  • Ouders advies krijgen over welke mondzorgpraktijken zij kunnen bezoeken.
  • Meer kinderen in Nederland een gaaf gebit hebben.

Toolkit met diverse materialen beschikbaar

Mondzorgverleners worden middels GigaGaaf-to-go! uitgedaagd om de samenwerking op te zoeken met de consultatiebureaus in de buurt. Ook JGZ-medewerkers kunnen de eerste stap zetten om samenwerking te zoeken met mondzorgverleners, zodat zij ouders advies kunnen geven over het bezoeken van mondzorgpraktijken. Op de website van het Ivoren Kruis is een toolkit beschikbaar die daarbij kan helpen met onder meer een stappenplan en diverse materialen.

Ga naar de toolkit GigaGaaf-to-go!

Hoe pakken anderen het aan?

Ben je nieuwsgierig naar de ervaringen en tips van praktijken en consultatiebureaus die al met deze aanpak werken? Lees dan dit artikel:

Verwijzing van consultatiebureau naar de mondzorg: hoe werkt het in de praktijk?