facebook

Oproep aan Nederland: hang wit shirt met hart voor het raam

Hans Scholten
2 minuten
MIjn hart voor de zorg
Om alle mensen in de zorg te steunen, roepen de KNMG, KNGF, KNMT, KNMP en KNOV gezamenlijk Nederlanders op een wit shirt met een hart achter de ramen te hangen. Een symbolische witte zorgjas met een groot rood hart dat voor hen klopt en laat zien dat we aan hen denken. De oproep aan Nederland wordt gedaan in een bijzondere film. Inmiddels is op social media al een groot aantal shirts en persoonlijke steunbetuigingen met #mijnhartvoordezorg te vinden.
Watch #mijnhartvoordezorg on YouTube.

“We merken dat er in de samenleving veel behoefte is om mensen in de zorg een hart onder de riem te steken”, zegt René Héman, voorzitter van Artsenfederatie KNMG. “Zoals iedereen begrijpt, zijn zorgverleners druk met maar één ding en dat is zorg verlenen. Ze hebben geen of weinig tijd voor social media en ander nieuws. Het is daarom fantastisch als artsen, verpleegkundigen, apothekers, verloskundigen, fysiotherapeuten, tandartsen - iedereen die nu tijdens de coronapandemie de zorg draaiend houdt - onderweg naar werk of terug van een lange dag, al die steunbetuigingen voor de ramen zien hangen. Als beroepsorganisaties willen wij ons inzetten om deze boodschappen naar de zorgverleners toe te brengen.”

KNMT-voorzitter Wolter Brands: "De impact van het coronavirus is ook voor onze beroepsgroep immens. Als je zorg wilt verlenen maar dat niet mag doen omdat de risico's voor de patiënt en jezelf te groot zijn dan doet dat je zorghart pijn. Daarom steken wij alle tandartsen, orthodontisten, kaakchirurgen en hun medewerkers een extra hart onder de riem. Ook omdat ze er in deze tijden ondanks alles voor spoedklachten tóch voor hun patiënten zijn."

#mijnhartvoordezorg

Mensen kunnen het initiatief ‘Mijn hart voor de zorg’ eenvoudig vanuit huis zelf steunen, met middelen die ze al in huis hebben. Maak op een wit T-shirt een groot rood hart, eventueel met een persoonlijke boodschap voor de mensen in de zorg en hang die voor het raam en deel er ook een foto of filmpje van op sociale media met de hashtag #mijnhartvoordezorg. Om steun te betuigen kan iedereen daarnaast ook twee emoticons aan hun profiel op sociale media toevoegen, een rood hart en een witte jas.

André Kuipers, Katja Schuurman en Dylan Haegens

De oproep van de beroepsorganisaties als Artsenfederatie KNMG, KNOV (verloskundigen), KNMT (tandartsen) en KNGF (fysiotherapeuten) wordt inmiddels steeds breder in Nederland gedragen. Naast bekende Nederlanders als astronaut André Kuipers, actrice Katja Schuurman en YouTuber Dylan Haegens scharen ook mediabedrijven en creatieve zzp’ers zich belangeloos achter de actie. Samen zorgen ze ervoor dat de boodschappen voor de zorgverleners de komende tijd overal, op straat, online, op de radio en op tv, te zien zullen zijn.

Meedoen?

Bekijk de inspirerende video-oproep over #mijnhartvoordezorg:

Watch Mijn Hart Voor De Zorg on YouTube.