facebook

Opnieuw inspecties röntgenapparaten bij tandartspraktijken

Hans Scholten
2 minuten
Röntgen-radiologie
Vanaf half maart 2022 voert de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) opnieuw inspecties uit bij tandartspraktijken om te controleren of ze voldoen aan de regels voor het bezit en gebruik van röntgenapparatuur. Vijftien willekeurig gekozen praktijken van wie de ANVS vermoedt dat ze geen vergunning of registratie hebben kunnen de komende tijd bezoek verwachten van een inspectieteam.

Het inspectiebezoek richt zich op het bezit van de juiste registratie of vergunning (autorisatie), de deskundigheidseisen voor het werken met straling, het volledig op orde hebben van de veiligheidsvoorschriften ten aanzien van het röntgenapparaat en de kwaliteit van onder meer de administratie. 

Constateert de inspecteur een overtreding dan kan de ANVS één of meer interventies toepassen. Dit loopt van een waarschuwing tot bestuursrechtelijke en/of strafrechtelijke interventies, waaronder het stilleggen van de handelingen met de röntgentoestellen.

Uit onderzoek van de ANVS vorig jaar bleek dat van de 6.000 geregistreerde tandheelkundige praktijken zo’n 85% aan alle vereisten op het gebied van stralingsbescherming voldoet. In de factsheet staat dat de (ruimte van de) röntgenapparatuur moet worden vergrendeld als deze niet gebruikt wordt. In veel praktijken is dat niet mogelijk. Wel moet er toezicht zijn op de (bedienings)apparatuur om gebruik door onbevoegden te voorkomen. Het is ook verstandig om na gebruik de röntgenbuis met de tubus naar beneden gericht terug te plaatsen. Dan zal er nooit een primaire bundel op personen gericht zijn.

Vijf kernpunten om te voldoen aan de regels rond radiologie

Om tandartsen te helpen te voldoen aan de wettelijke eisen rond radiologie en stralingsbescherming heeft de KNMT de richtlijn Tandheelkundige radiologie opgesteld. Dit zijn de vijf belangrijkste punten uit die richtlijn:

  1. Registreer al je röntgentoestellen voordat je ze in gebruik neemt. De installateur kan dat niet voor je doen. 
  2. Zorg dat je een vergunning hebt voor alle Conebeam CT (CBCT) toestellen
  3. Zorg dat je voldoet aan de (na)scholingseisen voor werken met röntgenapparatuur en CBCT.
  4. Zorg voor een overeenkomst met een erkende stralingsbeschermingsdeskundige (SBD), (en schakel deze uiteraard in).
  5. Laat jaarlijks de röntgenbuizen controleren door een bedrijf dat daarvoor een vergunning heeft van de ANVS. 

Alle relevante administratie aangaande de röntgentoestellen en stralingsrisico’s voeg je samen tot een zogenaamd KEW-dossier (KEW staat hier voor kernenergiewet).

Advertorial

Een compleet ergonomisch behandelconcept zonder grote en kostbare verbouwing.

E Dental Qdent stand alone behandelunit

U wilt wel een geheel compleet behandelsysteem in uw behandelkamer maar ziet op tegen een grote verbouwing? U kunt of mag in uw praktijk geen duur leidingwerk in laten frezen of u bent op zoek naar een flexibele behandeloplossing? E Dental heeft voor bijna iedere situatie een oplossing, ook wanneer het gaat om Stand-Alone werken. Neem bijvoorbeeld de complete all-in-one behandelunit van Qdent: de S-60 Stand-Alone. Een échte alleskunner die geluidsarm werkt en er ook nog eens stijlvol uit ziet. Misschien hebt u ‘m al gezien, de inmiddels veelgeprezen Qdent S-60 Stand-Alone was namelijk dé blikvanger op de afgelopen Dental Expo. De overweldigende interesse op de beurs heeft ertoe gezorgd dat Stand-Alone werken, het nieuwe werken, in nog meer praktijken is doorgevoerd. De Qdent S-60 Stand-Alone van E Dental is een echt compromisloos autonoom behandelconcept. Een concept met volledig geïntegreerde afzuigmotor, compressor, schoon- en vies watervoorziening, amalgaamafscheiding en zelfs de mogelijkheid voor een spittoon. De standaard uitvoering van de Qdent S-60 Stand-Alone is al heel compleet uitgevoerd. Mocht de deze uitvoering toch net niet helemaal aan uw wensen voldoen, de samenstelling is geheel naar eigen keuze aan te passen! De adviseurs van E Dental kunnen u hier goed in adviseren. Naast de ultieme four-handed zweep variant is deze behandelunit ook verkrijgbaar in een stijlvolle cart of hangslang uitvoering. E Dental in Alblasserdam staat bekend om hun ruime, moderne en verrassende showroom. Hier staan, naast een keur aan conventionele-, ook verschillende Stand-Alone behandelconcepten opgesteld. Mocht u geïnteresseerd zijn in één of meerdere oplossingen kunt u de showroom op afspraak tijdens de reguliere kantooruren bezoeken. Ook is de showroom iedere eerste zaterdag van de maand éxtra geopend. Bel 088 6060810 om een bezoek in te plannen en kom kennis maken met E Dental. E Dental: dé specialist in Stand-Alone werken.