NZa start kostenonderzoek mondzorg

Hans Scholten
2 minuten
Image
Patiënt in de stoel bij de tandarts
De NZa start in 2024 een kostenonderzoek binnen de tandheelkunde en orthodontie. De toezichthouder streeft naar actuele en kostendekkende tarieven en daarvoor is periodiek een herijking nodig. De laatste keer dat dat gebeurde, was in 2013, waarna de tarieven zijn herijkt per 1 januari 2016. De KNMT is betrokken bij het onderzoek en bereidt zich er grondig op voor.

De NZa geeft aan de komende periode te gebruiken om het onderzoek op te zetten, en gebruikt daarbij de evaluatie van het onderzoek dat leidde tot nieuwe tarieven in 2016. Wij zijn daarbij betrokken en zullen inbreng leveren.

Recente ervaringen in de huisartsenzorg worden ingebracht

We doen dat onder andere op basis van ervaringen van andere eerstelijnsorganisaties die recent met een kostenonderzoek te maken hebben gehad, zoals huisartsenvereniging LHV.

Steekproef onder tandartsen en orthodontisten

Het onderzoek zal naar verwachting te zijner tijd plaatsvinden via een steekproef onder tandartsen en orthodontisten. Een extern onderzoeksbureau doet in de regel de gegevensverzameling en controle. Zorgaanbieders hoeven nu nog niet in actie te komen.

Ook onderzoek naar normatieve arbeidscomponent

Momenteel doet de NZa ook onderzoek naar de zogenaamde Normatieve Arbeidscomponent, oftewel het realiseerbare jaarinkomen van de eigenaar van een standaardpraktijk. De uitkomst van dit onderzoek zal zeer waarschijnlijk ook belangrijke input vormen voor het kostenonderzoek. De arbeidskosten van de tandarts-eigenaar bepalen namelijk samen met de personeelskosten en overige kosten de hoogte van de tarieven. Dat is dan ook een belangrijke reden waarom wij momenteel zelf ook onderzoek naar deze arbeidskostencomponent laten uitvoeren.

Vragen of opmerkingen? Geef ze door

Heb je vragen of wil je iets kwijt over het kostenonderzoek? Geef het door aan team Ledenservice via ls@knmt.nl.

Laatste nieuws kostenonderzoek