Nieuw ontwerpbesluit DMO adviesronde in
De wijzigingen vloeien voort uit het vernieuwde opleidingsplan DMOx, dat het CTS heeft vastgesteld.
Daarin zijn de belangrijkste wijzigingen de volgende:
- Entrustable Professional Activities (EPA’s) met bekwaamheidsniveaus worden geïntroduceerd. Ze vormen de basis voor het monitoren van de voortgang vande aios tijdens de opleiding. Het digitale portfolio speelt daarbij een onmisbare rol.
- Belangrijke onderwerpen in de opleiding tot orthodontist, die niet te vatten zijn in EPA’s omdat ze gedurende de hele opleiding aandacht behoeven, zijnvormgegeven in zogenaamde thema’s. Deze thema’s zijn globaal omschreven zodat de opleider en aios hieraan gezamenlijk invulling kunnen geven.
- Individualisering en flexibilisering van de opleiding, met de mogelijkheid van profilering staan de komende jaren meer centraal door de mogelijkheidvan het volgen van keuze EPA’s. Aiossen worden uitgedaagd om ambities en talenten te (h)erkennen en deze in hun opleiding aan te wenden.
- Meer dan voorheen krijgt de opleidingsgroep meer verantwoordelijkheid voor het monitoren van de voortgang van een aios. Zo wordt de eindevaluatie omgezetin een intercollegiaal adviserend gesprek.
Daarnaast wordt een eis voor herregistratie geschrapt. De eis dat in de referteperiode van 5 jaar, de specialist diens werkzaamheden niet langer dan 2 jaar aaneengesloten mag hebben onderbroken, komt te vervallen.Dit sluit aan bij een wijziging in de Wet BIG en geldt voor orthodontisten en kaakchirurgen.
De wijzigingen heeft het CTS voor advies voorgelegd aan enkele relevante partijen. Deze partijen hebben tot 16 maart 2023 de tijd om desgewenst advies uit te brengen.
De integrale tekst van de voorgenomen wijzigingen is te vinden op www.knmt.nl/cts. Overige belanghebbenden kunnen hun zienswijze over de voorgenomen wijzigingen schriftelijk kenbaar maken. Schriftelijke zienswijzen of vragen kunnen worden gericht aan de secretaris CTS, mr. M.C.J. Rozijn, via cts.knmt@fed.knmg.nl.