Minder klachten tegen tandartsen voor de tuchtrechter in 2020

Pim Nugteren
2 minuten
Klacht
De Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg in Nederland hebben vorig jaar in totaal 1.049 klachten afgehandeld. In 69 gevallen ging het daarbij om een klacht tegen een tandarts, zo blijkt uit het jaarverslag van de tuchtcolleges over 2020. Dit zijn er 20 minder dan in 2019.

De tandarts staat met een totaal van 69 op de derde plaats van alle zorgverleners die onder het tuchtrecht vallen, onder de arts (720) en verpleegkundige (83). Het aantal klachten over tandartsen vormt ruim 6 % van het totaal. In 2019 werden er 89 klachten tegen de tandarts behandeld.

Minder klachten in 2020

In 2019 werden er nog 1.502 klachten afgehandeld door de tuchtcolleges. De dalende lijn die ten opzichte van 2018 al plaatsvond wordt hiermee doorgezet. Van de 1.049 afgehandelde klachten was er in 152 gevallen sprake van een gegronde klacht. In 2019 waren dat er nog 194.

Net als vorig jaar meeste klachten over behandeling en diagnose

Het meest werd geklaagd over een onjuiste behandeling of verkeerde diagnose (366). 183 klachten hadden betrekking op geen of onvoldoende zorg. 255 klachten hadden betrekking op overige klachten.

13 klachten tegen tandartsen gegrond verklaard

Van de 69 afgehandelde klachten vorig jaar zijn er 11 klachten ingetrokken door de klager. Bij 1 werd de behandeling gestaakt. 22 klachten werden niet-ontvankelijk verklaard en nog eens 22 klachten werden ongegrond verklaard. Van het totaal van 69 klachten werden er 13 gegrond verklaard (in 2019 waren dit er nog 18).

Er werd 4 keer een waarschuwing opgelegd, 5 keer een berisping, 1 keer een (voorwaardelijke) schorsing van inschrijving in het register en 2 keer is de zwaarste maatregel opgelegd die een tuchtcollege kan opleggen: een doorhaling van inschrijving in het register.

Over de Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg

De tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg beoordelen naar aanleiding van een klacht van een patiënt of een tandarts of andere hulpverlener volgens de voor hem geldende professionele standaard heeft gewerkt. Het tuchtrecht is bedoeld om de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen en bewaken. Het tuchtrecht geldt voor alle beroepsgroepen uit het BIG-register. Een tuchtcollege bestaat uit juristen en medisch-beroepsbeoefenaars. Er zijn er 6 in Nederland; 5 regionale in Groningen, Zwolle, Amsterdam, Den Haag en Eindhoven en het Centraal Tuchtcollege in Den Haag.Er ligt sinds september 2020 een wetsvoorstel op tafel waarbij het aantal regionale tuchtcolleges wordt teruggebracht van vijf naar drie. Het is de bedoeling dat Amsterdam, ’s-Hertogenbosch en Zwolle overblijven.

Jaarverslag Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg 2020