KNMT wil meer aandacht voor ondersteuning migrerende tandartsen in Europa

Karel Gosselink
2 minuten
Hans in Gdansk
Tijdens de Algemene Vergadering van de Council of European Dentists (CED) op 23 en 24 mei in het Poolse Gdańsk was er de nodige aandacht voor migratie van tandartsen binnen Europa. KNMT-voorzitter Hans de Vries hield een pleidooi voor betere Europese afstemming op het gebied van opleiding, registratie en integratie van migrerende tandartsen.

Trend migrerende tandartsen in Europa

Een belangrijk agendapunt tijdens de vergadering was het capaciteitstekort aan tandartsen en de daarmee samenhangende trend van migrerende tandartsen in Europa. Hier heeft men ook in Nederland, waar inmiddels bijna 30% van de tandartsen buitenslands geschoold is, mee te maken. 

Migrerende tandarts beter ondersteunen

Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de tandheelkunde in het land waar men als tandarts gaat werken wordt gewaarborgd, pleitte Hans de Vries voor Europese samenwerking om de migrerende tandartsen beter te ondersteunen. 

Scholing voor tandarts uit buitenland

Volgens de KNMT-voorzitter is het daarbij van belang dat een migrerende tandarts kennis opdoet van het zorgsysteem van het ontvangende land, voldoende taalvaardigheid bezit en zich verdiept in de professionele ethiek en communicatievaardigheden die bij het vak horen. Daar hoort ook het volgen van structureel voortgezette scholing bij. Deze uitgangspunten zijn in de vergadering vastgesteld in het geactualiseerde CED Statement on Quality of Dentistry across Borders (pdf).

Opleiding Tandheelkunde blijft 6 jaar

Tijdens de vergadering werd tevens stilgestaan bij de recente beleidswinst in Nederland dat de duur van de tandartsopleiding 6 jaar blijft. Dit resultaat is mede te danken aan intensieve samenwerking, zowel nationaal als binnen het Europese netwerk. De KNMT sprak haar dank uit aan het CED-bureau en collega-beroepsorganisaties voor hun snelle en doeltreffende ondersteuning in dit traject.

Actualisatie Europees beleid en richtlijnen

Ook besprak en actualiseerde de CED tijdens de Algemene Vergadering enkele beleidslijnen en aanbevelingen op de volgende terreinen:

  • Voeding en preventie: reductie van suikerinname en start van een gezamenlijke Europese lobby.
  • Tabaks- en nicotinegebruik: met nadruk op jeugdpreventie en rookvrije publieke ruimten.
  • Antimicrobiële resistentie (AMR): rol van tandartsen binnen de ‘One Health’-aanpak.
  • Medische hulpmiddelen (MDR): toepassing van Europese wetgeving in de praktijk.
  • Vergrijzing en mondgezondheid: nieuwe positionering afgestemd op EU-beleid.

Lees meer over CED-beleid en richtlijnen 

Bundeling krachten in Europa

Door bundeling van krachten van Europese tandartsenverenigingen in de CED kunnen we als KNMT bijdragen aan belangrijke thema’s voor de mondgezondheid op nationaal niveau.

Webdossier Internationale betrekkingen