KNMT vraagt Tweede Kamer om steun besluit experiment taakherschikking

Hans Scholten
3 minuten
Image
Een jong meisje krijgt voorlichting over mondverzorging
De KNMT vraagt de Tweede Kamer om steun voor het voorgenomen besluit van minister Agema van VWS om het ‘Experiment geregistreerd-mondhygiënist’ geen vervolg te geven. Wij onderschrijven de conclusie van de minister dat het onderzoek naar de resultaten van het experiment onvoldoende bewijs levert dat de uitbreiding van de zelfstandige bevoegdheid van mondhygiënisten om zonder tussenkomst van een tandarts kleine gaatjes te boren, verdoving toe te dienen en röntgenfoto’s te maken significant tijd en kosten bespaart.

We benaderen de Kamer met onze zienswijze met het oog op het debat dat ze binnenkort voert naar aanleiding van de brief waarin Agema haar besluit bekendmaakte. In die brief stelt ze: “Om de [geregistreerd-mondhygiënist] in het ‘zware regime’ van een beschermde beroepstitel (artikel 3) van de Wet BIG op te kunnen nemen, moet uit het experiment blijken dat dit zal leiden tot doelmatigere zorg. De onderzoeksresultaten leveren echter onvoldoende bewijs over de doelmatigheid van zorg in termen van kostenbesparing en tijdwinst.” Daarnaast stelt ze dat de respons op het onderzoek dermate beperkt was dat het onderzoek “onvoldoende representatief en beperkt te generaliseren” is.

Vrees voor minder aandacht preventie

Dit sluit aan bij de zorgen die de KNMT bij het experiment heeft. Namelijk minder aandacht voor preventie bij de mondhygiënist door het verleggen van de aandacht naar curatie met risico van overbehandeling en onnodige kosten en inefficiënte processen door het schuiven met patiënten tussen de solo opererende mondhygiënist en de tandartspraktijk. En niet onbelangrijk, grotere onduidelijkheid voor de patiënt over wie nu precies wat doet in de mond.

Mogelijk motie ingediend tegen besluit minister

Tweede Kamerleden Mariska Rikkers-Oosterkamp van BBB en Judith Tielen van de VVD hebben aangegeven de conclusies van de minister niet te delen. De twee Kamerleden zullen mogelijk bij het komende debat hun aangehouden motie alsnog indienen, waarbij ze mondhygiënisten de 3 in het experiment onderzochte voorbehouden handelingen definitief willen toekennen. Reden voor de KNMT om de Tweede Kamerleden haar zienswijze mee te geven en te wijzen op een aantal feitelijke onjuistheden die in de motie staan verwoord.

Experiment loopt nog tot 1 juli 2025

Het ‘Experiment geregistreerd-mondhygiënist’ is van start gegaan op 1 juli 2020 en loopt tot 1 juli 2025. Gedurende deze periode mag een deel van de mondhygiënisten zonder tussenkomst van een tandarts kleine gaatjes boren, verdoving toedienen en röntgenfoto’s maken. Doel van het experiment was om te bezien of het toekennen van zelfstandige bevoegdheid voor deze 3 handelingen tot doelmatigere zorg leidt. Dat wil zeggen: of het tijd en geld bespaart.

Evaluatie toont doelmatigheid niet aan

Het experiment is recent geëvalueerd door de afdeling Klinische Epidemiologie en Medical Technology Assessment (KEMTA) van het Maastricht UMC+. Uit het evaluatierapport blijkt dat niet aangetoond kan worden dat het experiment tot doelmatige(re) zorg leidt.

Mondzorg is teamwork

KNMT-voorzitter Hans de Vries stelt in de brief aan de Tweede Kamer: “De KNMT staat voor goede en toegankelijke mondzorg voor iedereen in Nederland. We leveren die mondzorg in teamverband, met oog en waardering voor ieders rol en expertise, waarbij de patiënt altijd centraal staat. Taakherschikking is daarbij geen doel op zich.”

Focus op preventie nodig

“Kwaliteit en veiligheid van zorg en een efficiënte en doelmatige inzet van de beschikbare menskracht zijn dat wel. Gezien de toenemende samenwerking in gedifferentieerde teams van mondzorgverleners zijn deze doelen meer gebaat bij het optimaliseren van samenwerkingsvormen dan bij het uitbreiden van de zelfstandige bevoegdheid voor de mondhygiënist. En al helemaal als die uitbreiding de curatieve zorg betreft.”

Brief KNMT Experiment geregistreerd-mondhygiënmisten aan vaste commissie VWS Tweede Kamer (pdf)

Motie Experiment geregistreerd-mondhygiënisten Rikkers-Oosterkamp/Tielen (pdf)