KNMT blijft uitzonderingspositie eerstelijn voor verplichte cliëntenraad bepleiten

Evert Berkel
2 minuten
Clientenraad
De KNMT heeft bij minister Bruins van VWS wederom een uitzonderingspositie voor eerstelijnszorgaanbieders ten aanzien van het verplicht instellen van een cliëntenraad bepleit. Dat deed de beroepsorganisatie in een gezamenlijk brief met  andere eerstelijnsorganisaties, als reactie in een internetconsultatie.

De internetconsultatie is een nadere uitwerking van de Wet medezeggenschap cliënten zorgsector 2018 (Wmcz 2018), waarin is bepaald dat zorginstellingen, waaronder tandartspraktijken, waar meer dan 25 personen werken, verplicht een cliëntenraad moeten instellen. Die grens lag oorspronkelijk lager, maar  is naar 25 verhoogd na een gezamenlijk lobbytraject door de KNMT, LHV, LVVP, KNGF, InEen, KNOV en ANT.  

Volledige eerstelijnszorg uitzonderen

Op de verplichting worden in de wet uitzonderingen gemaakt, bijvoorbeeld voor apotheken. De volledige eerstelijnszorg zou volgens de briefschrijvende organisaties echter moeten worden uitgezonderd, onder meer omdat ze een directe band hebben met de patiënt en de zorg in nauwe afstemming met patiënten bepalen.

Visie Raad van State gedeeld

“Juist deze directe band zorgt voor laagdrempelige en informele medezeggenschap. Een cliëntenraad zal leiden tot hoge administratieve lasten voor de zorgverlener die ten koste gaat van tijd voor de patiënt”, aldus de organisaties in hun brief. Zij delen daarom de visie van de Raad van State dat het essentieel is om bij de vormgeving van (effectieve) medezeggenschap rekening te houden met de verschillende vormen van zorg en zorgrelaties.

Verhoging naar 50 betrokken zorgverleners

Wanneer een algehele uitzondering voor de volledige eerste lijn niet kan worden gehonoreerd, vragen de organisaties om een verhoging van de grens van 25 naar 50 betrokken zorgverleners, conform de Governancecode Zorg 2017.

Suboptimale oplossing

Ze benadrukken wel dat dit in hun ogen een suboptimale oplossing is, vanwege de toename van administratieve druk en organisatorische en financiële lastenverzwaring. Juist het tegenovergestelde van wat de betrokken organisaties met steun van het ministerie van VWS in de zorg willen bereiken, door middel van projecten als (Ont)Regel de Zorg.

Lees de brief van de gezamenlijke eerstelijnsorganisaties over de cliëntenraden (pdf)