Het gevaar van gel- en kunstnagels voor mondzorgverleners
Waar komt de acrylaatallergie vandaan?
Het aantal Nederlanders met een acrylaatallergie is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dit lijkt terug te herleiden tot de groeiende populariteit van plak- en kunstnagels. Bij het aanbrengen kom je in namelijk in aanraking met een vervelend stofje, methylacrylaat. Des te vaker je hiermee in aanraking komt, des te groter de kans dat je er een overgevoeligheidsreactie voor ontwikkelt. En wie allergisch wordt voor één soort acrylaat, is dat meestal ook direct voor alle andere soorten.
Waarom is acrylaatallergie zo’n groot probleem?
Wie een acrylaatallergie ontwikkelt, verliest meer dan alleen de toegang tot glimmende acrylnagels. Je komt er namelijk nooit meer vanaf en acrylaten worden gebruikt in allerlei tandheelkundige en medische materialen, zoals hechtingslak en composiet. Een allergie zou dus zowel voor je mondzorgcarrière, als voor je persoonlijke gezondheidssituatie, erg beperkend zijn.
De belangrijkste symptomen van een overgevoeligheidsreactie zijn een vervelende rode uitslag, zwelling en mogelijk ademhalingsproblemen. Dit is heftig genoeg om ervoor te zorgen dat je bepaalde behandelingen niet meer kan ondergaan, noch uitoefenen! Beschermingsmiddelen zoals handschoenen werken niet en dus wordt het merendeel van de tandartsen en mondhygiënisten met een acrylaatallergie arbeidsongeschikt.
Dus ook geen gel-of kunstnagels buiten de praktijk?
Het advies is dan ook om inderdaad geen gel- of kunstnagels te nemen als je werkt (of droomt van een carrière) in de mondzorg. Tijdens je dagelijkse werkzaamheden kom je al veel vaker met acrylaten in aanraking dan de gemiddelde Nederlander. Het loont daarnaast om extra voorzichtig om te gaan met materialen die de stof bevatten. Was regelmatig je handen en verwissel je handschoenen als er bepaalde materialen op zijn gekomen. Binnen enkele minuten gaat methylacrylaat door de beschermlaag heen.
Mond-tot-mond(zorgverleners)reclame
Momenteel zijn er per duizend tandartsen al 1 a 2 die last hebben van acrylaatallergie. Met de toename in vrouwelijke tandartsen (slechts 30% van de tandheelkunde studenten identificeert zich als man) kan dit percentage snel stijgen als zij zich niet bewust zijn van de gevaren van gel- of kunstnagels. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de andere mondzorgdisciplines, waarbij vrouwen al langere tijd in de meerderheid zijn.
Tijd dan ook voor een ouderwets staaltje mond-tot-mondreclame om bewustzijn te creëren. Maakt een collega in privétijd vaker gebruik van gel- of kunstnagels, vraag dan eens voorzichtig of zij (of hij) op de hoogte is van de risico’s, of licht als praktijkeigenaar je medewerkers hierover in.
De richtlijn Infectiepreventie in mondzorgpraktijken geeft je handvatten om hygiënisch te werken. In de video hieronder zie je de aanbevelingen op het gebied van persoonlijke hygiëne en schone handen.