Handreiking inzagerecht nabestaanden verschenen

Hans Scholten
1 minuut
Bedroefd
De KNMG en Patiëntenfederatie Nederland hebben een nieuwe 'Handreiking Inzage in medische dossiers door nabestaanden' gepubliceerd. Die gaat in op alle regels rondom het recht voor nabestaanden op inzage en afschrift van gegevens uit medische dossiers van overleden naasten.

De KNMT heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de handreiking, die ook op tandartsen van toepassing is.

Van de handreiking is een versie gemaakt voor hulpverleners en eentje voor patiënten en nabestaanden, met bijbehorende, handige stroomschema’s.

Op 1 januari 2020 is de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) gewijzigd. Een belangrijke wijziging is de regeling over het inzagerecht in medische dossiers na overlijden van een patiënt.

Met deze handreiking maken de KNMG en de Patiëntenfederatie, op verzoek van het ministerie van VWS, duidelijk in welke situaties hulpverleners gegevens uit het medisch dossier van een overleden patiënt aan nabestaanden en anderen mogen verstrekken.

Hoofdregel en uitzonderingen

Alle informatie uit een medisch dossier van een patiënt valt onder het beroepsgeheim van een hulpverlener. Deze hoofdregel geldt ook na het overlijden van een patiënt. De wet bevat echter een aantal uitzonderingen op die hoofdregel. Die  uitzonderingen worden in de handreikingen besproken. Het gaat om:

  • de toestemming die een patiënt bij leven heeft gegeven of juist geweigerd
  • inzagerecht na een incident
  • inzagerecht vanwege een zwaarwegend belang 
  • inzagerecht voor ouders van kinderen die nog geen 16 jaar waren toen zij overleden

Zie ook: richtlijn patiëntendossier