Gunstbetoon, hoe zit dat precies?

Mariska de Beijer
3 minuten
Gunstbetoon
Gunstbetoon rondom medische hulpmiddelen en geneesmiddelen is bij wet verboden. Samenwerken met een leverancier mag in sommige gevallen wel. Hoe zit dat precies? Dat leggen we je uit aan de hand van 7 veelgestelde vragen over gunstbetoon.

Het aanbieden of aannemen van geld, diensten of goederen met de bedoeling de verkoop van een medisch hulpmiddel of geneesmiddel te bevorderen, oftewel gunstbetoon, is bij wet verboden. Dat is om te voorkomen dat de keuze voor een medisch hulpmiddel of geneesmiddel gebaseerd wordt op een andere reden dan het gezondheidsbelang van de patiënt. Samenwerking tussen een leverancier en tandarts in het belang van de zorg en behandelmethoden mag weer wel. Waar ligt precies de grens?

7 veelgestelde vragen over gunstbetoon

  1. Mag ik als tandarts medische hulpmiddelen met korting afnemen? 
    Ja. Kortingen en bonussen die betrekking hebben op de inkoop van medische hulpmiddelen vallen buiten het verbod op gunstbetoon. 
     
  2. Mag ik als tandarts een geschenk aannemen van een leverancier? 
    Ja. Het aannemen van geschenken is uitgezonderd van het verbod zolang het geschenk maximaal €50,- (marktwaarde) kost en branchegerelateerd is. Per jaar mag je opgeteld van al je leveranciers maximaal €150,- aan geschenken ontvangen. 
     
  3. Mag ik als tandarts nog diensten verrichten voor een fabrikant of leverancier, bijvoorbeeld spreken op een bijeenkomst? 
    Ja, onder voorwaarden. Je moet schriftelijk vastleggen wat je precies doet voor de leverancier of fabrikant. Je doet dat in een zogenaamde dienstverleningsovereenkomst. Daar moet in elk geval in staan de inhoud, aard, duur en omvang van de dienst; het daarmee te bereiken resultaat en/of doel en de vergoeding voor de dienst en vergoeding van eventuele onkosten. De beloning moet in redelijke verhouding moet staan tot de geleverde tegenprestatie. 
     
  4. Wat gebeurt er als een tandarts het verbod op gunstbetoon overtreedt? 
    Het overtreden van het verbod op gunstbetoon  kan beboet worden. Deze boete kan worden opgelegd aan zowel de leverancier van het medische hulpmiddel of geneesmiddel als aan de tandarts of praktijk die een onaanvaardbare vorm van gunstbetoon accepteert. De IGJ houdt toezicht op naleving van de regels rond gunstbetoon.
     
  5. Mag ik op verzoek van een fabrikant of leverancier reclamemateriaal in de wachtkamer leggen? 
    Nee, dat is niet toegestaan.
     
  6. Een fabrikant biedt me proefmonsters aan van tandpasta, plakverklikkers, ragers etcetera. Mag ik die verstrekken aan patiënten?
    Ja, dat mag. Bij voorkeur wordt dit verstrekt in het rechtstreeks contact met de patiënt. Bijvoorbeeld wanneer de patiënt vraagt naar een minder scherpe tandpasta of wanneer je als tandarts de patiënt adviseert ragers te gaan gebruiken.
     
  7. Mag ik ingaan op een uitnodiging van een geneesmiddelenfabrikanten voor nascholing of een congres, als dat op kosten en uitnodiging van de farmaceutische industrie is? 
    Ja, onder voorwaarden mag dat. De vergoeding moet beperkt blijven tot wat strikt noodzakelijk is om aan de bijeenkomst of manifestatie deel te nemen. Belangrijk is onder andere de balans tussen wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke programmaonderdelen (hoofddoel bijeenkomst). En er moet sprake zijn van een passende locatie; snoepreisjes zijn bijvoorbeeld niet toegestaan.
     

Medische hulpmiddel is een ruim begrip

Een medisch hulpmiddel is elk instrument, toestel of apparaat, elke stof of elk ander artikel dat door de fabrikant bestemd is om bij de mens te worden gebruikt om ziektes of handicaps op te sporen, te behandelen of te verlichten, of om ziektes te voorkomen. Binnen de tandartspraktijk is het toepassingsgebied erg ruim: van röntgenapparatuur tot injectienaald, van implantaat tot desinfectiemiddel en van vulmateriaal tot aan handschoenen. De VGT (Nederlandse Vereniging van Groothandelaren in de Tandheelkundige branche) gebruikt een vrije vertaling: alles wat gebruikt wordt voor de behandeling van een patiënt of de diagnose van een ziekte . 

Meer informatie over gunstbetoon