‘Er is genoeg gepraat, het is nu tijd voor actie’

Mariska de Beijer
4 minuten
Stoelen Tweede kamer
Maandag 13 juni werd de initiatiefnota ‘Mondzorg: een goed begin is het halve werk’ behandeld tijdens het notaoverleg in de Tweede Kamer. Eén van de onderwerpen waar uitgebreid aandacht aan is besteed is het tandartsentekort. VVD-Kamerlid Jacqueline van den Hil stelt dat daar inmiddels genoeg over is gepraat en dat het nu tijd is voor actie.

Op initiatief van CDA-Kamerlid Joba van den Berg werd op maandag 13 juni de initiatiefnota 'Mondzorg: een goed begin is het halve werk' besproken. Naast de thema’s preventie en jeugd, werd ook het tandartsentekort uitvoerig besproken. Jacqueline van den Hil vindt dat daar inmiddels genoeg over is gepraat en dat het tijd is voor actie. 

100 opleidingsplekken erbij

Van den Hil pleit voor dringend overleg over meer opleidingsplekken, maar ook voor spreiding van de opleidingscapaciteit: ‘In de provincie Zeeland en de regio Rotterdam-Rijnmond is een dringend tekort aan tandartsen. Door bijvoorbeeld opleidingsplaatsen aan te bieden in Rotterdam, zorg je automatisch voor meer regionale spreiding. We zien namelijk dat tandartsen zich vaak vestigen in de buurt van de stad waar ze zijn opgeleid.’ Met het indienen van een motie over het opleiden van meer tandartsen en meer spreiden kan een basis worden gelegd in de Onderwijs, Cultuur en Wetenschap-begroting in samenspraak met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de beroepsgroepen. 

1 + 1 = 3

‘Een betere regionale spreiding helpt mogelijk ook bij het oplossen van een ander probleem', gaat Van den Hil verder. ‘De opleidingen kampen met een tekort aan vrijwillige patiënten. Door de opleiding ook in een andere regio aan te bieden, kunnen patiënten uit deze regio ook geholpen worden. Daarnaast denk ik dat je de vestiging in deze regio ook kan stimuleren door de studenten meer stage te laten lopen, zodat ze zich meer verbonden voelen met de regio en toekomstige patiënten. 1 + 1 is in dit geval 3.’

Een opleiding van 6 jaar, wat brengt dat? 

Van den Hil heeft ook aandacht gevraagd voor taakherschikking en een tweede motie ingediend over het inkorten van de opleiding Tandheelkunde van 6 naar 5 jaar. ‘Op dit moment werken er 2670 buitenlandse tandartsen in Nederland. De opleiding in het buitenland duurt veelal 5 jaar. Deze tandartsen staan geregistreerd in het BIG-register, waaruit blijkt dat we tevreden zijn over de kwaliteit die ze leveren. Het is daarom ook interessant om te kijken of de opleiding in Nederland wel 6 jaar moet duren', aldus Van den Hil.

KNMT geen voorstander van verkorten opleidingsduur

De KNMT pleit ervoor om de huidige duur van de opleiding Tandheelkunde niet aan te passen. In 2007 is de opleidingsduur namelijk juist verhoogd naar 6 jaar. Het doel hiervan was verbetering van de opleiding in beroepsmatig en wetenschappelijk opzicht. De KNMT gaat daarom verder in gesprek met het ministerie van VWS en OCW, de universiteiten en beroepsgroepen om te kijken naar een totaaloplossing om het tekort structureel en toekomstbestendig te organiseren.

Tijd voor actie

‘Er is inmiddels lang en vaak genoeg gepraat over het tandartsentekort’, meent Van den Hil. ‘Ik heb daarom minister Kuipers gevraagd om een concreet tijdspad. Hij geeft aan dat hij hierover met de minister van OCW in gesprek gaat. Het punt is echter dat er al diverse jaren wordt gesproken over de noodzaak om meer opleidingsplaatsen Tandheelkunde te creëren, dit om het prangende tekort aan tandartsen het hoofd te bieden. Deze noodzaak heeft het capaciteitsorgaan tevergeefs in haar laatste zes adviezen naar voren gebracht. Kortom, tijd voor actie!’

Eindelijk erkenning capaciteitsprobleem

De KNMT onderschrijft de oproep van Van den Hil dat het tijd is om te handelen. ‘Het is laat maar toch een goed begin om de gevolgen van het in de periferie reeds aanwezige tandartstekort op termijn te verminderen. We zijn er nog niet!’, aldus voorzitter Wolter Brands en voorzitter elect Hans de Vries. Na jarenlang te strijden voor erkenning van het schrijnend tekort aan tandartsen valt de oproep van het VVD-Kamerlid in vruchtbare bodem bij de nieuwe minister. De KNMT zet deze oproep extra kracht bij, zie ook onze brief van 5 juli 2021.

We nodigen Van den Hil uit om over alle thema’s in gesprek te gaan, te weten het aantal opleidingsplaatsen, de plaats van de opleiding, taakherschikking en duur van de opleiding om onze standpunten uit te wisselen.

Over Jacqueline van den Hil

Jacqueline van den Hil

Jacqueline van den Hil (1968) is sinds 31 maart 2021 lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Na de opleiding tot radiodiagnostisch laborant en daarna diverse managementfuncties in de Zeeuwse ziekenhuizen was zij sinds 2008 werkzaam in de ouderenzorg. Mevrouw Van den Hil houdt zich als Kamerlid vooral bezig met arbeidsmarktbeleid zorg en jeugd, kindregelingen/kinderopvang en oorlogsgetroffenen en verzetsdeelnemers.

Meer informatie over Jacqueline van den Hil