facebook

Do’s en don’ts bij contractering zorgverzekeraars

Karel Gosselink
2 minuten
Do and dont
Wat mag je als tandarts wel en niet doen bij het aangaan van een overeenkomst met een zorgverzekeraar? Mag je overleggen met een collega tandarts en mag de KNMT je advies geven? Wettelijke regels leggen in ieder geval beperkingen op.

Tandarts moet rekening houden met concurrentiespelregels

Er zijn concurrentiespelregels op het punt van de marktwerking en mededinging  –  onder meer vanuit de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) en de Mededingingswet -  waar een tandarts rekening mee moet houden bij het aangaan van een contract met een zorgverzekeraar.

KNMT mag leden wel informeren maar niet adviseren over contracten

Zo wordt het besluit om al dan niet een contract  te tekenen gezien als een actie van de ‘individuele’ tandarts of tandartsenpraktijk. Daarom mag  de KNMT  haar leden geen advies geven op dit gebied. Wel mag de KNMT  op neutrale wijze  de voor- en nadelen en consequenties van een contract of het beleid van een zorgverzekeraar op een rijtje zetten voor haar leden. Dat gebeurt via nieuwsberichten per zorgverzekeraar en via de informatie op de KNMT-website.

Tandartsen mogen geen onderlinge afspraken maken over een verzekeraar

Wettelijk gezien is het ook  niet toegestaan om als tandartsen met elkaar afspraken te maken over een zorgverzekeraar  en bijvoorbeeld af te spreken  om een zorgverzekeraar te boycotten. Het is zelfs niet toegestaan dat tandartsen onderling spreken over hun voornemens om al dan niet een overeenkomst te tekenen met een bepaalde zorgverzekeraar.

Onderlinge afspraken tussen tandartsen kunnen leiden tot grote boetes

In het geval er toch onderlinge afspraken worden gemaakt tussen tandartsen of als de KNMT tandartsen adviseert aangaande contracten met zorgverzekeraars, dan kan dit leiden tot grote boetes.

Een aantal tips over wat je wel (do’s) en niet (dont’s) mag doen als tandarts op het gebied van contractering:

Do’s

  • Bekijk het contract goed op al zijn aspecten.

  • Schakel eventueel een juridisch of verzekeringsdeskundige in die kan adviseren.

  • Lees de nieuwsberichten en de analyses op de KNMT-site over het beleid en de contractering van zorgverzekeraars. Maak zo nodig gebruik van de ledenservice van de KNMT, die kan informeren, maar niet adviseert.

  • Informeer de patiënt dat je al dan niet een contract hebt afgesloten met een verzekeraar, indien dit van invloed is op de vergoeding van de behandeling.

  • Verwijs de patiënt naar de zorgverzekeraar om inzicht te krijgen in de te vergoeden kosten van een behandeling

Don’ts

  • Spreek niet met collega tandartsen over het al dan niet tekenen van een overeenkomst met een zorgverzekeraar.

  • Roep niet op tot een boycot om een bepaalde overeenkomst met een zorgverzekeraar te tekenen.

  • Adviseer patiënten niet over het overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Meer informatie over het inkoopbeleid van zorgverzekeraars en de overeenkomsten (alleen voor KNMT- leden)

Advertorial

Een compleet ergonomisch behandelconcept zonder grote en kostbare verbouwing.

E Dental Qdent stand alone behandelunit

U wilt wel een geheel compleet behandelsysteem in uw behandelkamer maar ziet op tegen een grote verbouwing? U kunt of mag in uw praktijk geen duur leidingwerk in laten frezen of u bent op zoek naar een flexibele behandeloplossing? E Dental heeft voor bijna iedere situatie een oplossing, ook wanneer het gaat om Stand-Alone werken. Neem bijvoorbeeld de complete all-in-one behandelunit van Qdent: de S-60 Stand-Alone. Een échte alleskunner die geluidsarm werkt en er ook nog eens stijlvol uit ziet. Misschien hebt u ‘m al gezien, de inmiddels veelgeprezen Qdent S-60 Stand-Alone was namelijk dé blikvanger op de afgelopen Dental Expo. De overweldigende interesse op de beurs heeft ertoe gezorgd dat Stand-Alone werken, het nieuwe werken, in nog meer praktijken is doorgevoerd. De Qdent S-60 Stand-Alone van E Dental is een echt compromisloos autonoom behandelconcept. Een concept met volledig geïntegreerde afzuigmotor, compressor, schoon- en vies watervoorziening, amalgaamafscheiding en zelfs de mogelijkheid voor een spittoon. De standaard uitvoering van de Qdent S-60 Stand-Alone is al heel compleet uitgevoerd. Mocht de deze uitvoering toch net niet helemaal aan uw wensen voldoen, de samenstelling is geheel naar eigen keuze aan te passen! De adviseurs van E Dental kunnen u hier goed in adviseren. Naast de ultieme four-handed zweep variant is deze behandelunit ook verkrijgbaar in een stijlvolle cart of hangslang uitvoering. E Dental in Alblasserdam staat bekend om hun ruime, moderne en verrassende showroom. Hier staan, naast een keur aan conventionele-, ook verschillende Stand-Alone behandelconcepten opgesteld. Mocht u geïnteresseerd zijn in één of meerdere oplossingen kunt u de showroom op afspraak tijdens de reguliere kantooruren bezoeken. Ook is de showroom iedere eerste zaterdag van de maand éxtra geopend. Bel 088 6060810 om een bezoek in te plannen en kom kennis maken met E Dental. E Dental: dé specialist in Stand-Alone werken.