Doe de check: hoelang geleden heb je (na)scholing voor radiologie gevolgd?

Mariska de Beijer
2 minuten
Image
Assistent maakt röntgenfoto
Om röntgenfoto's te mogen indiceren en maken is het essentieel dat je kennis over radiologie op peil is. De richtlijn Tandheelkundige radiologie schrijft daarom voor dat tandartsen 4 scholingsuren per 5 jaar moeten volgen. Ook voor assistenten en mondhygiënisten geldt een (na)scholingseis. Wanneer heb jij voor het laatst radiologiescholing gevolgd? Doe de check!

Waarom moet ik nu checken?

De richtlijn Tandheelkundige radiologie is in 2018 herzien. Nieuw in deze richtlijn is de verplichting om iedere 5 jaar nascholing te volgen. Omdat de publicatie van de richtlijn nu 5 jaar geleden is, is de kans groot dat je binnenkort opnieuw scholing moet volgen.

Waar moet ik als tandarts aan voldoen?

Als tandarts ben je opgeleid tot Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming voor tandheelkunde basisniveau (voorheen stralingsdeskundige niveau 5A/M). Alleen dan mag je röntgenfoto’s indiceren, maken en delegeren. Je volgt iedere 5 jaar minimaal 4 uur aan bij- en nascholing op het gebied van radiologie.

Welke regels gelden voor assistenten en mondhygiënisten?

Assistenten en niet zelfstandig bevoegde mondhygiënisten die in opdracht van de tandarts röntgenfoto’s maken, hebben een externe radiologische basisopleiding gevolgd. Voor hen geldt een nascholingseis van 1 uur per 5 jaar.

Scholingsaanbod

We helpen je om te voldoen aan de (na)scholingseisen. Ben je lid? Dan maak je gebruik van een aantrekkelijk ledentarief en maak je de kennistoetsen helemaal gratis. 

Bewaar bewijs gevolgde scholing in KEW-dossier

Is de (na)scholing voor jou en het team (weer) helemaal op orde? Bewaar het bewijs hiervan dan in het KEW-dossier. Zo heb je alles bij de hand mocht iemand ernaar vragen.

Meer informatie over de richtlijn Tandheelkundige radiologie