TMS tandheelkunde basis | opfriscursus

Inhoud cursus

Iedere tandarts dient door scholing aantoonbaar te voldoen aan de Eindtermen Toezichthoudend medewerker stralingsbescherming (TMS) tandheelkunde (basis) om bevoegd te zijn om röntgenfoto’s (intra-oraal, röntgen schedelprofielfoto en panorama-opnamen) te indiceren of te maken. Op grond van wetgeving is een tandarts alleen bevoegd om straling toe te passen, als hij/zij een diploma van bovengenoemde opleiding (of gelijkwaardig) heeft behaald. Dit diploma  is een apart diploma naast het tandartsdiploma, dat pas sinds de negentiger jaren deel uitmaakt van de studie.

De afgelopen jaren hebben velen de radiologiecursus 5 A/M (nu TMS tandheelkunde basisniveau geheten) gevolgd of hebben het vereiste diploma stralingshygiëne via de studie tandheelkunde behaald. Daarnaast ben je nu volgens de richtlijn Tandheelkundige radiologie verplicht om jouw kennis over de tandheelkundige radiologie door middel van scholing op peil te houden: minimaal 4 nascholingsuren per 5 jaar (ingaande vanaf 2018) voor TMS-tandheelkunde, basisniveau en minimaal 8 nascholingsuren per 5 jaar voor TMS-tandheelkunde, ConebeamCT. Met het volgen van de cursus ontvang je 3 scholingsuren, waarmee je 75% van je nascholingsuren al hebt behaald. Met een aanvullende kennistoets behaal je ook gelijk je laatste nascholingsuur. 

Kennistoetsen Radiologie

De KNMT heeft kennistoetsen ontwikkeld waarmee je 1 KRT punt (staat gelijk aan 1 scholingsuur) verdient. Het certificaat van de kennistoets kan je na afronding downloaden en printen. Bewaar het certificaat in het KEW dossier, zodat je aan kunt tonen dat je aan de scholingsnorm voor radiologie voldoet.

Naar de kennistoetsen Radiologie 

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor tandartsen die in het bezit zijn van hun tandartsdiploma en/of het diploma stralingsdiploma 5A/M en hun verplichte bijscholing willen volgen.

Mondhygiënisten

Ook voor mondhygiënisten geldt, dat als zij röntgenfoto’s maken in opdracht van de tandarts, zij 1 uur per 5 jaar nascholing op dit gebied moeten volgen. Het certificaat van deze cursus geldt niet als certificaat voor hen die meedoen aan het experiment tijdelijke zelfstandige bevoegdheid mondhygiënist. Daarvoor moet de 4 jarig opgeleide mondhygiënist de opleiding Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming tandheelkunde volgen. 
Mondhygiënisten die in de afgelopen jaren de cursus 5 A/M hebben gevolgd en daar een certificaat van hebben kunnen volstaan met de opfriscursus Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming tandheelkunde (basis). Zij kunnen via de KNMT Academy deze opfriscursus volgen. Als zij in dienst zijn van de tandarts die KNMT lid is, dan geldt de cursusprijs conform die voor tandartsleden. Zo niet, dan kun je je aanmelden als niet KNMT lid en betaal je het niet-leden tarief. KRM punten dienen zelf aangevraagd te worden door het uploaden van certificaat in het KRM register.

Mondhygiënisten die een 2 of 3 jarige opleiding hebben gevolgd en 4 jarig opgeleide mondhygiënisten die niet aan het experiment mee (gaan) doen kunnen de cursus stralingshygiëne/bescherming voor assistenten/mondhygiënisten volgen.

Bijzonderheden

  • Deelnamekosten KNMT-leden: € 195
  • Deelnamekosten niet-leden: € 295
  • Aan deze cursus zijn 3 KRT-punten toegekend
Inschrijven
03-10-2024 19:15 - 22:15 ONLINE Inschrijven

Is de cursus vol? Dan kun je ook een kijkje nemen bij de opfriscursus Radiologie in de praktijk

Heb je interesse in deze cursus maar past de datum niet in je agenda? Laat dan je gegevens en voorkeuren achter, dan geven wij jou een seintje als de nieuwe data bekend zijn. 

Cursusleider

Om u de mogelijkheid te geven tot het op peil houden van uw kennis zijn wij een samenwerking aangegaan met een van de zes instanties die in Nederland erkend zijn om het diploma toezichthoudend medewerker stralingsbescherming af te geven, namelijk NRG te Petten (NH). NRG is een internationaal opererende nucleaire dienstverlener. In Nederland is NRG de autoriteit op het gebied van integrale stralingsbescherming. De onderneming werkt voor en met partners in de gezondheidszorg, de industrie, wetenschap en overheden. Zij zullen de opfriscursus voor ons verzorgen.

De cursus wordt gegeven door Michel Koster of Freek Bakker namens NRG.

Michel Koster

Eerst als röntgenlaborant, vervolgens als junior stralingsdeskundige en uiteindelijk als fulltime stralingsdeskundige van het UMC Utrecht weet Michel Koster als geen ander hoe het is om op een veilige en verantwoorde manier met straling te werken en welke verplichtingen daar aan verbonden zijn. Na eerder al stralings­deskundigheids­niveau 4A te hebben behaald, behaalde Michel in 2002 zijn stralingsdeskundigheidsniveau 3 en in 2017 de opleiding tot algemeen coördinerend deskundige in de stralingsbescherming (voorheen niveau 2).

Als stralingsdeskundige van het UMC Utrecht hield hij toezicht op het naleven van de kernenergiewet en het veilig omgaan met straling, interne vergunningen, was verantwoordelijk voor het beheer en de afvoer van het radioactief afval, maakte risicoanalyses en gaf voorlichting en instructie over stralingshygiëne in de praktijk aan beroepsgroepen van bedrijfsbrandweer tot cardioloog. In 2013 heeft hij de overstap gemaakt naar NRG, waar hij als trainer/consultant aan de slag is gegaan en hij les geeft op de verschillende stralingsdeskundigheidsopleidingen die NRG aanbiedt. Daarnaast houdt hij zich bezig met het ontwikkelen van e-learning ter ondersteuning van deze opleidingen.

Freek Bakker

Freek heeft in 2008 zijn diploma stralingsdeskundigheid niveau 3 gehaald als onderdeel van de Masteropleiding Biomedische Technologie.

Als fysisch-technisch medewerker was Freek verbonden aan het Radboud in Nijmegen. In deze functie was hij verantwoordelijk voor de kwaliteit van de apparatuur in de borstkankerscreening. Ook gaf hij bijscholingscursussen stralingshygiëne aan alle MBB’ers van de borstkankerscreening. Daarna was hij als Fysicus werkzaam in het Radiotherapeutisch Centrum van het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo, Suriname. Het waarborgen van de veiligheid en kwaliteit in de behandeling van kanker waren belangrijke thema’s. Ook hier heeft Freek les gegeven aan studenten en laboranten.

Momenteel werkt Freek als docent/consultant voor NRG. Hij brengt een uitgebreide ervaring mee als het gaat om (kwaliteits-) metingen aan röntgenapparatuur en het overbrengen van kennis. Freek kan vanuit technisch en praktisch oogpunt toelichting geven op de te behandelen stof van deze opfriscursus.

 

Lees meer over:
Radiologie
Beoordeling
7,9
Contact

Orteliuslaan 750, 2e etage
3528 BB Utrecht
academy@knmt.nl
030 - 60 76 370