De KNMT in 2025: ondernemerschap, financieel kwetsbare patiënten en de eigen toekomst

Evert Berkel
5 minuten
Image
Net als heel veel andere organisaties en bedrijven werkt ook de KNMT op basis van een jaarplan. Dat wordt onder meer vastgesteld op basis van het meerjarenplan dat de KNMT iedere 5 jaar opstelt. In 2025 focussen we onder andere op ondernemerschap, financieel kwetsbare patiënten en onze eigen toekomst.

Belangrijk punt in het jaarplan: ervoor zorgen dat een levensloopbestendige mondzorg voor iedereen bereikbaar is. Dat begint met het opleiden van voldoende tandartsen – al decennia een probleem. Als het aan de KNMT en de drie opleidingen ligt, blijft de opleidingsduur van 6 jaar gehandhaafd. Samen met die opleidingen vragen we daarvoor ook dit jaar in Den Haag nadrukkelijk aandacht. 

Om de aantrekkingskracht van het beroep van tandartsassistent te vergroten, ontwikkelen we een nieuw arbeidsvoorwaardenbeleid en komen we voor particuliere opleidingen met een kwaliteitsnorm

Hans de Vries, voorzitter

Ook een Haags punt: het streven naar maatwerkoplossingen voor mensen die de tandarts om financiële redenen mijden. De KNMT blijft pleiten voor een landelijke regeling die daarvoor zorgt. Verder worden op dit vlak pilots op gemeentelijk niveau ondersteund en biedt de KNMT hulp bij het opzetten van lokale netwerken die noodhulp bieden. En via allesoverhetgebit.nl bieden we laagdrempelig informatie voor patiënten. 

Streven naar een mondgezonde generatie met nul gaatjes

Ook in 2025 stimuleert de KNMT de samenwerking met de jeugdgezondheidszorg. Dit vanuit het streven naar een mondgezonde generatie met nul gaatjes. Daarvoor moeten álle kinderen op tijd en regelmatig naar de tandarts. Om daarvoor te zorgen, ligt dit jaar het accent op de introductie van een GebitsGroeiBoekje in 3 pilotregio’s. In die regio’s delen consultatiebureaus het boekje uit en leiden ze kinderen actief naar de tandarts. Daarnaast werkt de KNMT samen met NVM-mondhygiënisten mee aan de opzet van een experiment met mondzorgcoaches op het consultatiebureau. 

Handhaven en waar mogelijk verbeteren van de kwaliteit 

Een tweede pijler in ons jaarplan is het handhaven en waar mogelijk verbeteren van de kwaliteit van mondzorgprofessionals en hun (vak)processen. Daartoe worden de leden onder meer geholpen bij de implementatie van nieuwe klinische richtlijnen die ontwikkeld worden door het KIMO en nieuwe praktijkrichtlijnen die de KNMT zelf ontwikkelt. In 2025 zijn dat onder meer richtlijnen over het verwijzen naar de mka-chirurg en over de samenwerking tussen tandarts en tandprotheticus. Deze laatste wordt samen met de ONT ontwikkeld. 

Het steeds grotere aantal machtigingseisen van de zorgverzekeraars baart ons zorgen; we pakken dit onderwerp daarom met hoge urgentie op.

Ellemieke Hin, bestuurslid

Ook wordt een aantal richtlijnen herzien: Radiologie, Infectiepreventie en Patiëntendossier. Voorts gaat de KNMT tandartsen stimuleren te kiezen voor een opleiding tot gedifferentieerd tandarts en dan meer specifiek tandarts-geriatrie, tandarts-gehandicaptenzorg en tandarts-angstbegeleiding. 

Het KNMT-bureau wordt doorontwikkeld

Dat in 2025 wordt nagedacht over de toekomst van de KNMT en dus ook over de toekomst van het KNMT-bureau, weerhoudt ons er niet van om in 2025 verder te gaan met het verbeteren van onze kerntaken. Zo worden dit jaar een nieuw strategisch hrm-beleid en een risicomanagementsysteem geïmplementeerd. Daartoe is afgelopen jaar de eerste aanzet al gegeven. 

Voorbereiden op de toekomst van de mondzorg en van de vereniging 

Met het opstellen van een nieuw meerjarenplan bereidt de KNMT zich voor op de toekomst van de mondzorg en van de vereniging. Belangrijk aandachtspunt in dat meerjarenplan zijn de ontwikkelingen rond arbeidsrelaties tussen tandartsen onderling en tussen tandartsen en team. Ook zal in 2025 worden gewerkt aan nieuwe manieren om de leden te betrekken. Gezocht wordt naar een manier die aansluit bij deze tijd, waarin mensen veel meer online en kortdurend betrokken en actief zijn. 

De KNMT als vereniging en haar bureau bepalen in 2025 op basis van de ontwikkelingen in de mondzorg en in de samenleving een geactualiseerde toekomstvisie

Mirjam Bijnsdorp, directeur

Daarom zullen producten en diensten kritisch tegen het licht worden gehouden, wordt de huidige commissiestructuur herzien en wordt het werven en behouden van actieve leden met nieuwe energie opgepakt. Ten slotte ziet de KNMT het als haar taak om de beroepsgroep op een positieve manier onder de aandacht van media en publiek te brengen. Onder andere door het uitroepen van de Tandarts van het Jaar, maar ook door in onze communicatie en woordvoering bevlogen tandartsen met mooie verhalen eruit te lichten. 

Doorgaan met het ondersteunen van de bedrijfsvoering van de leden

De bedrijfsvoering van de leden is misschien wel de belangrijkste pijler. Uiteraard gaat de KNMT op dit vlak door waar ze eind 2024 al mee startte: het ondersteunen van leden in de omgang met de handhaving van de Wet DBA. 

En in het verlengde daarvan blijven we ons hard maken voor een verhelderende Wet VBAR waarin voldoende ruimte blijft voor ondernemerschap (zzp) in de zorg. 

Een ander hot issue is het kostenonderzoek. De KNMT houdt hier een stevige vinger aan de pols en maakt zich sterk voor een correcte uitkomst van het kostenonderzoek en voor eerlijke nieuwe tarieven vanaf 2026. 

Terugdringen van regeldruk in de mondzorg

Ook blijft de KNMT met de Eerstelijnscoalitie actief waar het gaat om het terugdringen van de regeldruk in de mondzorg. Zo zal minister Fleur Agema krachtig worden geattendeerd op haar doelstelling op dit gebied. 

Verder wordt gewerkt aan het vergroten van de aantrekkingskracht van het beroep van tandartsassistent. Daartoe wordt een nieuw arbeidsvoorwaardenbeleid ontwikkeld en komen er branchenormen voor particuliere opleidingen voor tandarts- en (paro)preventieassistenten, het zogeheten ABC-keurmerk Mondzorgassistentie. 

Het is hoog tijd dat dit jaar het capaciteitsprobleem definitief wordt aangepakt – binnen een zesjarige opleiding

Joke Kwakman, bestuurslid

En er wordt extra ingezet op het stimuleren van praktijkhouderschap, onder andere door een infopakket samen te stellen om leden op alle vlakken te ondersteunen bij het starten van een eigen praktijk. Ook vernieuwt de KNMT de stappenplannen voor het overnemen van een praktijk en het stoppen ervan.

En verder…

Los van de speerpunten uit het jaarplan is de KNMT is er uiteraard voor tandartsen en tandartsspecialisten in iedere fase van hun loopbaan, van studeren tot stoppen. Dat doet de beroepsorganisatie onder meer via: 

  • het behartigen van de belangen van tandartsen en tandarts-specialisten bij de overheid, de politiek en in de media;
  • het zo eenvoudig mogelijk maken om wetten en regels in de praktijk te implementeren – onder andere door relevante tools en betaalbare scholing aan te bieden;
  • het ontwikkelen van praktijkrichtlijnen en bieden van ondersteuning bij de implementatie van klinische richtlijnen;
  • het met raad en daad bijstaan van de leden door de medewerkers van KNMT Ledenservice, juristen en anderen;
  • het op de hoogte houden van leden van het relevante nieuws voor de mondzorg en
  • het bieden van een extra uitgebreide klachten- en geschillenregeling die de leden ontzorgt.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in NT/Dentz 01/2025