Benaderd voor deelname kostenonderzoek NZa? Laat het ons weten!

Hans Scholten
2 minuten
Image
mondzorgbehandeling
Enkele honderden tandarts- en orthodontiepraktijken worden momenteel door de NZa benaderd om mee te doen met het kostenonderzoek in de mondzorg. Ze worden daarnaast gevraagd om mee te doen aan een proef met de vragenlijst van het 'echte' onderzoek. De KNMT roept betrokken praktijken op om zich te melden bij de KNMT voor het schaduwonderzoek.

De NZa benadert praktijken per brief met het verzoek om deel te nemen aan het kostenonderzoek. Die brieven zijn donderdag 11 juli op de post gegaan.

Benaderd door de NZa voor het onderzoek? Meld het ons!

Is jouw praktijk door de NZa benaderd om mee te doen met het kostenonderzoek? Meld je dan bij de KNMT. Wij ondersteunen je graag bij het invullen van de vragenlijst. We zouden je daarnaast willen vragen mee te doen aan ons zogenaamde schaduwonderzoek. We doen dat onderzoek om over dezelfde brondata te kunnen beschikken als de NZa. 

We kunnen je ook helpen bij de afweging om al dan niet mee te doen aan de pilot. Kies je ervoor om mee te doen, dan ondersteunen we je ook in deze pilotfase graag bij het invullen van de vragenlijst.

Meld je als deelnemer

Met vragen kun je altijd terecht bij team Ledenservice, via ls@knmt.nl of 030 - 60 76 380.

Zowel solopraktijken, groepspraktijken als (vestigingen van) ketens doen mee

De te benaderen praktijken zijn tevoorschijn gekomen uit een volledig gerandomiseerde steekproef uit alle tandarts- en orthodontiepraktijken  – dus zowel solopraktijken, groepspraktijken als (vestigingen van) ketens. Mondhygiënistenpraktijken en tandprothetische praktijken zijn uitgesloten van de steekproef en doen dus niet mee in het onderzoek.

Meer dan 300 praktijken worden benaderd

In totaal heeft de NZa iets meer dan 200 tandartspraktijken en tussen de 150 en 200 orthodontiepraktijken uitgenodigd. Die zijn allemaal wettelijk verplicht om hun medewerking aan het onderzoek te verlenen. Een aantal van deze praktijken is daarnaast gevraagd mee te doen aan de pilot. Dat gebeurt op vrijwillige basis; deelname hieraan is dus niet verplicht. In de pilot wordt de vragenlijst getest die later in het “echte” kostenonderzoek gebruikt gaat worden.

Geen dubbel werk voor pilotdeelnemers

Praktijken die ervoor kiezen mee te doen aan de pilot met de vragenlijst hoeven geen gegevens dubbel aan te leveren, zo belooft de NZa. Alleen als de uitvraag van het kostenonderzoek gewijzigd wordt naar aanleiding van de pilot zullen de onderzoekers aanvullende data opvragen. Het kostenonderzoek – en de pilot dus ook – heeft voor tandartsen als basisjaar 2023; voor orthodontisten moet het basisjaar nog definitief worden vastgesteld.

Over het kostprijsonderzoek

In het kostprijsonderzoek, dat wordt uitgevoerd door Sira Consulting, wil de NZa de gemiddelde kosten en opbrengsten vaststellen die tandarts- en orthodontiepraktijken maken. De uitkomsten van dit onderzoek vormen, samen met een onderzoek naar de zogenaamde normatieve arbeidscomponent van praktijkhouders, de basis voor nieuwe maximumtarieven die tandartsen mogen rekenen. Het streven van de NZa is om de nieuwe tarieven te laten ingaan per 1 januari 2026.  

Alles over het kostprijsonderzoek