Adviesrapport NZa: geen bezwaren vrij tarief facings en bleken

Mariska de Beijer
3 minuten
kleurbepaling
De NZa adviseert positief over het vrijgeven van de tarieven voor een deel van cosmetische mondzorg. Dat staat in het rapport ‘Advies cosmetische mondzorg’ dat de toezichthouder in opdracht van de minister van VWS heeft opgesteld.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een adviesrapport opgesteld waarin staat dat er geen bezwaren zijn tegen het vrijgeven van de tarieven voor uitwendig bleken en facings, mits er voldaan wordt aan een aantal randvoorwaarden. De KNMT is positief over de conclusies uit het rapport en kijkt ernaar uit om samen met de NZa, VWS, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), Consumentenbond en Patiëntenfederatie Nederland invulling te geven aan deze randvoorwaarden door het monitoren van de voortgang van het experiment.

Veilige cosmetische mondzorg

De KNMT heeft eerder op verzoek van het ministerie van VWS het Kwaliteitskader cosmetische mondzorg (KCM) opgesteld. De aanleiding hiervoor was het verzoek om de tarieven voor cosmetische mondzorg vrij te geven, omdat de huidige tariefstructuur onvoldoende mogelijkheid biedt om veilige cosmetische mondzorg op basis van een gezonde mond in Nederland aan te kunnen bieden. Het kader schept duidelijkheid over functionele en cosmetische mondzorg, stelt randvoorwaarden voor het uitvoeren van cosmetische behandelingen en draagt bij aan meer keuzevrijheid van de patiënt. Het zorgt ook voor veiligere mondzorg door minimale opoffering van tandweefsel en een effectieve klachten- en geschillenregeling. 

Voorwaarden vrije tarieven

Naast de randvoorwaarden uit het KCM, zoals het uitsluitend uitvoeren van cosmetische behandelingen in een gezonde mond, stelt de NZa de volgende (aanvullende) voorwaarden voor het gebruik van een vrij tarief:

  • er wordt gewerkt volgens het Kwaliteitskader cosmetische mondzorg;
  • patiënten worden zorgvuldig voorgelicht over de behandelmogelijkheden, risico’s;
  • de toegankelijkheid van reguliere mondzorg komt niet in het gedrang;
  • de tandarts is transparant over de tarieven;
  • de patiënt wordt actief geïnformeerd aan de hand van de checklist. 

Experiment: vrije tarieven voor bleken en facings

Zodra de minister akkoord gaat met het vrijgeven van de tarieven voor bleken en facings, en er is voldaan aan de randvoorwaarden, dan zal er een experiment starten met een looptijd van 3 tot 5 jaar. In deze periode wordt doorlopend gemonitord of de deelnemende tandartsen voldoen aan de gestelde randvoorwaarden en worden de effecten van het experiment geëvalueerd. Dit gebeurt door een klankbordgroep die bestaat uit afgevaardigden van de NZa, IGJ, Consumentenbond, Patiëntenfederatie Nederland en de KNMT.

Huidige codes voor bleken en facings blijven bestaan

Met het vrijgeven van een tarief voor bleken en facings, vervallen de huidige declaratiecodes niet. Het blijft voor iedere tandarts mogelijk om deze behandelingen (in ieder geval tijdens het experiment) uit te voeren en te declareren zoals hij of zij dat nu doet in de praktijk. De vrije tarieven voor bleken en facings staan straks los van de huidige tariefstructuur en komen er dus aanvullend bij.

Vervolgstappen 

In de komende maanden wordt langs vaste stappen gewerkt aan het agenderen van het onderwerp in de Tweede Kamer. Ook wordt ondertussen gewerkt aan (de implementatie van) de voorwaarden in samenspraak met het ministerie van VWS, NZa, IGJ, Patiëntenfederatie Nederland en de Consumentenbond in de klankbordgroep, zodat het experiment op 1 januari 2023 kan starten.

Naar het adviesrapport Cosmetische mondzorg

Meer informatie over het Kwaliteitskader cosmetische mondzorg