facebook

5 valkuilen om te vermijden als je een stageplek aanbiedt

Hans Scholten
2 minuten
Tandarts en assistent
Veel mondzorgpraktijken bieden een stageplek of leerwerkplek voor tandartsassistenten-in-opleiding. Meestal is de samenwerking daarbij tot wederzijds genoegen. Maar af en toe komt het voor dat het misloopt tussen assistent en praktijk. Welke valkuilen liggen er op de loer voor de stagegever? We zetten er 5 voor je op een rijtje.

1. Geen stagiair maar werknemer hebben

Alhoewel de meeste stagiairs juist graag veel en hard werken, kun je ze natuurlijk niet inzetten als volwaardige werknemers. Ze zijn immers nog niet vakvolwassen. Laat altijd tijd en ruimte om te leren – en ook om fouten te maken. Zorg ook dat er tijd is om praktijkopdrachten voor te bereiden, of er verslag van te doen.

2. Altijd maar hetzelfde werk laten doen

Stagiairs zijn leergierig, en willen laten zien wat ze in huis hebben. Als de mogelijkheid er is, geef ze dan gevarieerde taken. Laat ze niet alleen assisteren aan de stoel, maar laat ze ook oefenen met poetsinstructie geven of de omloop doen.

3. Geen moeite steken in stagebegeleiding

In kleinere praktijken is dat niet altijd mogelijk maar idealiter is de stagebegeleider iemand naast wie je niet de hele dag staat te assisteren. Een stagebegeleider die iets meer op afstand staat, werkt beter. Met diegene bespreek je makkelijker waar te als stagiair tegenaan loopt. Vaak blijkt zo’n probleem dan eenvoudig op te lossen. Zorg hoe dan ook dat er iémand is aangewezen als stagebegeleider, en zorg dat deze weet wat er van hem verwacht wordt. SBB geeft tips en gratis cursussen voor stagebegeleiders.

4. De stagiair niet als zodanig bekendmaken

Het geeft stagiairs een ongemakkelijk gevoel als patiënten niet weten dat ze met iemand te maken hebben die nog in opleiding is. Maak dat dus altijd duidelijk, bijvoorbeeld met een naambordje en/of bij het voorstellen aan de patiënt.

5. Vergeten om je waardering uit te spreken

Stagiairs zijn nét mensen: ze fleuren op als ze weten dat ze gewaardeerd worden. Vergeet dus niet om af en toe een compliment uit te delen. Je waardering uiten kan daarnaast door echt de tijd te nemen om feedback te geven op het werk van de stagiair. Wie ‘echte’ aandacht krijgt, weet dat hij ertoe doet. (Een stagevergoeding doet het daarnaast ook goed, trouwens.)

Meer informatie

Handleiding stage- of leerwerkplek aanbieden 

Poster campagne Tandartsassistent, iets voor jou?

Bij het nieuwste nummer NT/Dentz, dat vanaf vrijdag 26 augustus op de mat valt, vind je een wachtkamerposter om patiënten te attenderen op het vak van tandartsassistent. Hang de poster op, of maak gebruik van de andere middelen uit de campagne ‘Tandartsassistent, iets voor jou?’

Advertorial

Een compleet ergonomisch behandelconcept zonder grote en kostbare verbouwing.

E Dental Qdent stand alone behandelunit

U wilt wel een geheel compleet behandelsysteem in uw behandelkamer maar ziet op tegen een grote verbouwing? U kunt of mag in uw praktijk geen duur leidingwerk in laten frezen of u bent op zoek naar een flexibele behandeloplossing? E Dental heeft voor bijna iedere situatie een oplossing, ook wanneer het gaat om Stand-Alone werken. Neem bijvoorbeeld de complete all-in-one behandelunit van Qdent: de S-60 Stand-Alone. Een échte alleskunner die geluidsarm werkt en er ook nog eens stijlvol uit ziet. Misschien hebt u ‘m al gezien, de inmiddels veelgeprezen Qdent S-60 Stand-Alone was namelijk dé blikvanger op de afgelopen Dental Expo. De overweldigende interesse op de beurs heeft ertoe gezorgd dat Stand-Alone werken, het nieuwe werken, in nog meer praktijken is doorgevoerd. De Qdent S-60 Stand-Alone van E Dental is een echt compromisloos autonoom behandelconcept. Een concept met volledig geïntegreerde afzuigmotor, compressor, schoon- en vies watervoorziening, amalgaamafscheiding en zelfs de mogelijkheid voor een spittoon. De standaard uitvoering van de Qdent S-60 Stand-Alone is al heel compleet uitgevoerd. Mocht de deze uitvoering toch net niet helemaal aan uw wensen voldoen, de samenstelling is geheel naar eigen keuze aan te passen! De adviseurs van E Dental kunnen u hier goed in adviseren. Naast de ultieme four-handed zweep variant is deze behandelunit ook verkrijgbaar in een stijlvolle cart of hangslang uitvoering. E Dental in Alblasserdam staat bekend om hun ruime, moderne en verrassende showroom. Hier staan, naast een keur aan conventionele-, ook verschillende Stand-Alone behandelconcepten opgesteld. Mocht u geïnteresseerd zijn in één of meerdere oplossingen kunt u de showroom op afspraak tijdens de reguliere kantooruren bezoeken. Ook is de showroom iedere eerste zaterdag van de maand éxtra geopend. Bel 088 6060810 om een bezoek in te plannen en kom kennis maken met E Dental. E Dental: dé specialist in Stand-Alone werken.