1,5 miljoen voor onderzoek naar meer samenwerking in de mondzorg
Het eerste project van het samenwerkingsverband is het kickstartproject ORANGEFORCE, wat staat voor ORal ANd GEneral health For OldeR people’s CarE. Naast de opleidingen werken er meer dan 50 tandarts- en mondzorgpraktijken, huisartsen en andere eerstelijnszorgverleners, onderzoekers, KNMT, NVM-mondhygiënisten en bedrijven aan mee. Het project bevat 3 onderzoekslijnen.
Onderzoekslijn 1: Samenwerking mondzorgprofessionals en andere zorgverleners
De eerste onderzoekslijn betreft de samenwerking tussen mondzorgprofessionals en andere zorgverleners in de eerste lijn en telt 3 zogeheten werkpakketten:
- het implementeren van de praktijkwijzer mondzorg voor kwetsbare ouderen van de KNMT en de drie KIMO-richtlijnen die rond ouderenzorg zijn ontwikkeld;
- een screeningsonderzoek naar de mondgezondheid van kwetsbare thuiswonende ouderen en
- een verdere uitwerking van het project 'De Mond Niet Vergeten!', waarbinnen de mondzorg samenwerkt met de GGD en de thuiszorg.
Onderzoekslijn 2: Data en de uitwisseling daarvan
De tweede onderzoekslijn heeft helemaal betrekking op data en de uitwisseling daarvan.
Het eerste werkpakket betreft het toevoegen van een aantal vragen over tandheelkunde en mondgezondheid aan enkele langjarige cohortonderzoeken. Generation R dat in Rotterdam loopt is er daar 1 van, Door daar vragen over mondgezondheid aan toe te voegen kunnen relaties worden gelegd met andere ziekten.
Het tweede werkpakket is een verkenning naar de mondgezondheidsgegevens die uit de tandartspraktijk kunnen worden gehaald.
Dit werkpakket en het eerste werkpakket uit de vorige onderzoekslijn, worden uitgevoerd onder auspiciën van Josef Bruers, KNMT-onderzoeker en bijzonder hoogleraar Kwaliteit van mondzorg in de praktijk aan ACTA.
Het derde werkpakket houdt zich bezig met de vraag hoe je, als je eenmaal dit soort gegevens hebt, technisch de verbinding met huisartspraktijken kunt maken en wat daarvoor nodig is in de zin van privacy, veilige gegevensverwerking et cetera.
Onderzoekslijn 3: Biomarkers uit speeksel
De derde onderzoekslijn, ten slotte, richt zich op verschillende biomarkers uit speeksel. In tandartspraktijken wordt bij patiënten speeksel afgenomen en er wordt beoordeeld of daaruit aanwijzingen kunnen worden gehaald die duiden op ziekten.
Meer ondersteunende tools
Projectdirecteur Willem Fokkema van ORANGEHealth.nl zegt ORANGEFORCE te zien als een belangrijke stap in de samenwerking tussen de mondzorgdisciplines, bedrijven en de eerstelijnszorg. “Een gezonde mond is een belangrijke voorwaarde voor algehele gezondheid. Bij afwijkingen is het dan ook belangrijk dat de mondzorgprofessional dit kan delen met de eerstelijnszorg en omgekeerd. Dat hebben we in Nederland nog niet structureel georganiseerd. Om dat wel te doen is het nodig dat de mondzorgprofessional over meer ondersteunende tools beschikt om te beoordelen of een andere zorgverlener moet worden ingeschakeld", aldus Fokkema.
Resultaten daadwerkelijk benutten
De Topsector Life Science & Health, die de 1,5 miljoen euro beschikbaar stelt, stimuleert de vorming van publiek private partnerships die onderwerpen uit het missiegedreven innovatiebeleid oppakken. Wat ORANGEHealth.nl, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken, uniek maakt, is dat alle instellingen die tandartsen en mondhygiënisten in Nederland opleiden in dit programma samenwerken. Doordat met tientallen tandartspraktijken en ook bedrijven wordt samengewerkt, is er een grote kans dat de resultaten ook werkelijk worden benut.