Wat regelt de Wtza?
Wijziging in de rechtsvorm van een zorgaanbieder
Een wijziging van rechtsvorm kan leiden tot een nieuwe inschrijving in het Handelsregister. Dan ontstaat er niet alleen een nieuwe zorgaanbieder op grond van de Wtza. Het leidt ook tot wijziging van de AGB-code, omdat ook bij Vektis een koppeling bestaat met het nummer waaronder de organisatie is ingeschreven in het Handelsregister. Alle reden om voorafgaande aan de wijziging van de juridische structuur na te gaan wat de gevolgen zijn en hoe je mogelijke problemen kunt managen.
Meer informatie over gevolgen wijziging rechtsvorm
Doel van de Wtza: beter toezicht
Het doel van de Wtza is om alle zorgaanbieders beter in beeld te krijgen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het zogenaamde risicogestuurd toezicht, mede op basis van big data, aan te scherpen. Hiermee verwacht het ministerie van VWS fraude in de zorg beter aan te kunnen pakken.
De Wtza vervangt de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) en is van toepassing op alle zorgaanbieders in de zin van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz); dat zijn in de mondzorg zowel praktijkhouders als tandartsen/orthodontisten/kaakchirurgen die als zzp’er werken.
Werk je als tandarts in loondienst? Dan is deze wet niet op jou van toepassing.
Wat vindt de KNMT?
De KNMT is het niet eens met de manier waarop de financiële verantwoording wordt afgedwongen. De regeling Jaarverantwoording WMG is een overbodige regeling, die een onaanvaardbare extra administratieve lastendruk met zich meebrengt. De KNMT blijft zich, samen met andere organisaties in de eerstelijnszorg, sterk maken voor een betere regeling die minder lastenverzwaring inhoudt. Via de Eerstelijnscoalitie hebben we met de minister van VWS een milder regime kunnen afspreken over de regels rondom het instellen van intern toezicht.