Filters

Autisme

Ongeveer 1 op de 100 mensen heeft autisme. Dat betekent dat iedere tandarts wel eens een patiënt met een stoornis in het autistische spectrum behandelt. Hier vindt u advies en hulpmiddelen.

Lees de brochure met tips over hoe u in de behandeling kunt aansluiten op de problemen die mensen met autisme bij de mondverzorging kunnen ervaren:

Folder Autisme en mondzorg: informatie en tips voor mondzorgverleners (pdf)

KNMT-leden kunnen de folder Autisme en mondzorg kosteloos bestellen. U ontvangt dan een of meerdere gedrukte exemplaren op A5-formaat.

Geef me de 5

Rust, structuur, duidelijkheid en voorspelbaarheid zijn de kernwoorden voor een succesvolle behandeling van mensen met autisme. De methode ‘Geef mij de 5’ kan hierbij van pas komen. Vertel tijdens de behandeling:

  1. Wat u gaat doen.
  2. Waar u behandelt.
  3. Hoe u de behandeling doet. Laat alle (tussen)stappen zien van de behandeling en de te gebruiken materialen.
  4. Wanneer u behandelt. Op welk moment én hoe lang het duurt (gebruik van een klok of een timer is handig).
  5. Wie er bij zijn.

Tips 

 

Deze inhoud is geblokkeerd door uw cookie voorkeuren.

 

Foto, video en pictogrammen tandartsbehandelingen

De Stichting Bijzondere Tandheelkunde stelt fotoseries van verschillende tandartsbehandelingen te beschikking. Deze kunnen ouders en mondzorgverleners helpen de spanning bij een patiënt over de behandeling te verminderen. Er is ook een video over een bezoek aan de tandarts. Sclera biedt een serie pictogrammen over de mondzorg.

Werkgroep Autismevriendelijke Mondzorg

Heeft u vragen of wilt u meer weten over autismevriendelijke tandheelkunde? Wend u gerust tot de Werkgroep Autismevriendelijke Mondzorg.

Total votes: 91