Sunflower keycord helpt patiënt met niet zichtbare handicap te herkennen

Karel Gosselink
1 minuut
sunflower 4
Een drager van de sunflower keycord maakt hiermee kenbaar dat hij of zij een niet zichtbare handicap als ADHD, autisme of dementie heeft. Als tandartsen en assistenten de betekenis hiervan kennen, dan geeft dat de betreffende patiënten veel rust, aldus de organisatie ‘I am not just a label’, dat het keycord aanbiedt. Inmiddels zijn tal van Nederlandse bedrijven en instanties – waaronder Schiphol en meerdere ziekenhuizen - al bekend met de sunflower.

Tandartsbezoek kan spanning en prikkels oproepen

Een bezoek aan de tandarts kan voor mensen met een niet zichtbare handicap als ADHD, autisme of Alzheimer een behoorlijke opgave zijn. Het roept de nodige spanning en prikkels op. Als medewerkers in een mondzorgpraktijk door het  sunflower-symbool zien dat iemand een verborgen handicap heeft, dan kan dat deze groep patiënten enorm helpen. Het zorgt namelijk voor herkenning en erkennning, aldus Kees Hoekstra, oprichter van ‘I am not just a label’.

Idee voor keycord komt uit Engeland

Het idee van Hoekstra voor het dragen van het keycord komt uit Engeland, waar het in 2016 werd gelanceerd op Gatwick Airport. Inmiddels wordt het symbool op veel luchthavens en in tal van bedrijven en zorginstellingen in Engeland erkend en herkend. Het wordt gezien als een subtiel teken dat iemand wat extra aandacht, hulp en/of tijd nodig heeft. In 2019 werd het geïntroduceerd in Nederland op luchthaven Schiphol. Inmiddels wordt er hard aan gewerkt om het symbool ook in andere branches – waaronder de (mond)zorg - onder de aandacht te brengen.