Stagiair bij de KNMT

Lotte Ploeg liep van februari tot augustus 2019 stage op de communicatieafdeling van de KNMT. Hoe heeft ze dat ervaren? “Ik vond het fijn dat ik zoveel verantwoordelijkheid kreeg."

Wat heb je geleerd tijdens je stage? 

Lotte Ploeg

“Superveel! Van nieuwsbrieven maken tot de website onderhouden door evenementen online te plaatsen en van communicatie rondom events tot het samenwerken met een ontwerpbureau. Ook leerde ik met verschillende collega’s en teams werken, waarbij ik veel moest schakelen. Je moet daarbij weten wat je van elkaar nodig hebt en wanneer. En tot slot communicatieplanningen maken, waarin ik bijvoorbeeld aangaf welk communicatiemiddel bij welke doelgroep hoort.”

Wat vond je het leukst om te doen?

“Het helpen organiseren van de evenementen vond ik het leukst. Daarbij moest ik zorgen dat alles op tijd binnen was en er een mooi eindproduct van maken. Ook de samenwerking met het ontwerpbureau vond ik leuk.”

Wat is je meegevallen?

“Ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten en zag in het begin om eerlijk te zijn een beetje op tegen een stage van vier dagen per week en dat een halfjaar lang, dat is toch anders dan studeren. Maar de zes maanden zijn echt voorbij gevlogen, dat kwam ook door de leuke collega’s.”

En wat viel tegen?

“Het was lastig om respondenten te vinden voor m’n onderzoek. Uiteindelijk heb ik studenten tandheelkunde via Whatsapp benaderd. Om tien respondenten te krijgen moest ik zo’n zestig mensen benaderen, dat was wel een tegenvaller.”

Wat had je van tevoren niet van je stage verwacht, maar gebeurde toch?

“Dat ik veel verantwoordelijkheid kreeg, met name als het ging om de communicatie van de evenementen Dag van de Tandarts in Loondienst en Dag van de Buitenslands Gediplomeerde Tandarts. Dat vond ik erg leuk.”

Hoe zou je de KNMT omschrijven?

“De KNMT kwam vooraf een beetje op mij over als een wat oubollige organisatie, maar niet is minder waar. De KNMT is een moderne organisatie waar allemaal mensen werken met een positieve insteek en met nieuwe en goede ideeën. Ik werd meteen warm ontvangen en er werd positief op mijn werk gereageerd, dat was fijn.”

En de afdeling communicatie?

“Een jong en gezellig team dat veel wil bereiken en veel met elkaar overlegt en communiceert.”

Wanneer moet je absoluut GEEN stage gaan lopen bij de KNMT?

“Als je samenwerken niet leuk vindt en liever individueel aan de slag gaat, is deze stage misschien niet geschikt voor je. Verder is het handig als je goed tegen feedback kunt en goed met collega’s kunt communiceren, bijvoorbeeld om te laten weten dat je iets af hebt of iets nodig hebt.”

Heb je tips voor toekomstige stagiairs?

“Vraag tussendoor zelf een aantal evaluaties aan en neem ook zelf het initiatief om dingen op te pakken.”

Over Lotte
Lotte Ploeg (23) studeerde Communicatie aan de Hogeschool Utrecht. Ze is in februari 2020 afgestudeerd.

Ook een communicatie- of marketingstage lopen bij de KNMT?