Wat doe je als het even niet zo lekker loopt?
Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat iemand niet goed (meer) functioneert op het werk. Denk aan
- stress door hoge werk- of prestatiedruk;
- faalangst als gevolg van een klacht;
- burn-out door persoonlijke omstandigheden, zoals een (v)echtscheiding, overlijden van een dierbare, mantelzorg of financiële problemen;
- bore-out door routinematig of eentonig werk;
- (overmatig) middelengebruik en verslavingsproblematiek;
- fysieke problemen door bijvoorbeeld overbelasting of ouder worden;
- ongewenste omgangsvormen.
Samen in gesprek over thema
Je mentale gezondheid; het is niet het makkelijkste thema om over te praten. Toch is het goed om het wel te doen, juist als er nu geen directe aanleiding is. De e-learning helpt je om het thema te bespreken, bijvoorbeeld met je IQual-groep of (een deel van) je team. Zo creëer je meer bewustwording rondom de (persoonlijke) problemen die de kwaliteit van het werk negatief kunnen beïnvloeden. De casuïstiek en de kaarten met stellingen die horen bij de online training zorgen voor genoeg gespreksstof. Als je de e-learning liever alleen volgt, dan kan dat natuurlijk ook.
Actie ondernemen bij signalen
Het vroegtijdig herkennen van signalen bij jezelf en bij anderen is cruciaal om disfunctioneren en uitval te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat niet iedereen in staat is om op het juiste moment de goede hulp te vinden. Bijvoorbeeld omdat iemand zich heel erg schaamt of niet onderkent dat die een probleem heeft. Als je merkt dat het bij een collega even niet zo lekker loopt, kun je dus een belangrijke rol spelen om erger te voorkomen.
E-learning helpt je op weg
Het gesprek aangaan met een collega die door omstandigheden niet goed functioneert, is heel lastig. Vaak ken je elkaar goed, weet je toch niet zeker of je de situatie juist inschat en ben je misschien bang voor de reactie van de ander. Via de nieuwe e-learning leer je:
- hoe je signalen bij jezelf en anderen tijdig herkent;
- hoe je het gesprek kunt aangaan met een collega;
- meer over de achtergrond van (overmatig) middelengebruik, problemen in de relationele sfeer en faalangst, bijvoorbeeld na een klacht;
- hoe het Vertrouwenspunt Tandarts kan helpen bij het in gang zetten van hulp.
De e-learning levert je 1 KRT-punt op.