Uitnodigingen deelname kostenonderzoek NZa op komst

Hans Scholten
2 minuten
Image
Een jongetje wordt behandeld door de tandarts
Binnen nu en enkele weken gaat de NZa een aantal tandarts- en orthodontiepraktijken benaderen om mee te doen met het kostenonderzoek in de mondzorg. Ook wordt deze praktijken gevraagd om mee te doen aan een pilot. Daarin wil de zorgautoriteit de vragenlijst van het onderzoek testen. Word je benaderd door de NZa? Meld je dan bij de KNMT: we ondersteunen je graag.

De NZa verstuurt uiterlijk donderdag 11 juli brieven aan praktijken om kenbaar te maken dat ze in de steekproef van het kostenonderzoek zitten, dat vanaf september plaatsvindt. In deze brief staat ook het aanbod om mee te doen aan een pilot in augustus. De zorgautoriteit zoekt daarvoor 10 praktijken. Meedoen aan het kostenonderzoek is verplicht; meedoen aan de pilot niet.

Geen dubbel werk voor pilotdeelnemers

Wie ervoor kiest aan de proef met de vragenlijst deel te nemen hoeft geen gegevens dubbel aan te leveren, zo belooft de NZa. Alleen als de uitvraag van het kostenonderzoek gewijzigd wordt naar aanleiding van de pilot zullen de onderzoekers aanvullende data opvragen. Het kostenonderzoek – en de pilot dus ook – heeft voor tandartsen als basisjaar 2023; voor orthodontisten moet het basisjaar nog definitief worden vastgesteld. Het wordt uitgevoerd door Sira Consulting.

Gerandomiseerde steekproef

De NZa trekt een volledig gerandomiseerde steekproef uit alle tandarts- en orthodontiepraktijken  – dus zowel solopraktijken, groepspraktijken als (vestigingen van) ketens. Mondhygiënistenpraktijken en tandprothetische praktijken gaan waarschijnlijk niet mee in de steekproef. Het gaat in totaal om iets meer dan 200 tandartspraktijken en tussen de 150 en 200 orthodontiepraktijken.

Over het kostprijsonderzoek

In het kostprijsonderzoek wil de zorgautoriteit de gemiddelde kosten en opbrengsten vaststellen die tandarts- en orthodontiepraktijken maken. De uitkomsten van dit onderzoek vormen, samen met een onderzoek naar de zogenaamde normatieve arbeidscomponent van praktijkhouders, de basis voor nieuwe maximumtarieven die tandartsen mogen rekenen. Het streven van de NZa is om de nieuwe tarieven te laten ingaan per 1 januari 2026.

Benaderd door de NZa voor het onderzoek? Meld het ons!

Wordt jouw praktijk door de NZa benaderd om mee te doen met het kostenonderzoek en/of de pilot? Meld je dan bij de KNMT. We helpen je graag bij het invullen van de vragenlijst. We zouden je daarnaast willen vragen mee te doen aan ons zogenaamde schaduwonderzoek. We doen dat onderzoek om over dezelfde brondata te kunnen beschikken als de NZa. 

We kunnen je ook helpen bij de afweging om al dan niet mee te doen aan de pilot. Kies je ervoor om mee te doen, dan ondersteunen we je ook in deze pilotfase graag bij het invullen van de vragenlijst.

Stuur een bericht aan team Ledenservice en we nemen contact met je op: ls@knmt.nl. Bellen kan natuurlijk ook: tel. 030 - 60 76 380.