Toegankelijke voorlichting over tuchtrecht in de maak

Hans Scholten
2 minuten
Image
Rechter
Informatie over wat je kunt verwachten als je voor de tuchtrechter gedaagd wordt en wie je kan helpen tijdens een tuchtprocedure. Daarvoor zijn artsenfederatie KNMG en de organisatie van verzorgenden en verpleegkundigen V&VN een project gestart. De KNMT steunt dit project, dat ook tandartsen en studenten Tandheelkunde als doelgroep heeft.

Het project wil behalve de nieuwe informatiemiddelen ook een toolkit ontwikkelen om zorgteams te helpen tuchtuitspraken samen te bespreken en hiervan te leren.

Met medewerking van tandartsen en tandartsspecialisten

De komende periode worden onder andere interviews gehouden met zorgverleners over hun beeld van het tuchtrecht. Er wordt gesproken met mensen die ervaring hebben met een tuchtprocedure, als ‘ervaringsdeskundige’ dus, maar ook mensen die nog geen ervaring ermee hebben. Na een oproep van de KNMT hebben zich hiervoor ook een aantal tandartsen en tandartsspecialisten gemeld. 

Project van beroepsverenigingen in de zorg en het ministerie van VWS

Behalve 'kartrekkers' KNMG en V&VN zijn naast de KNMT ook deze beroepsverenigingen betrokken: KNMP, KNOV, KNGF, NVO, NAPA, NIP, NVP en NVVTG. Het ministerie van VWS subsidieert het project.

Meer weten over het tuchtrecht?

Wil je je nu al verdiepen in het tuchtrecht? 

  • In het laatste nummer van NT/Dentz staat een uitgebreid artikel over dit onderwerp: Zo werkt het tuchtrecht (inloggen vereist)
  • Voor IQual-deelnemers is er het programma 'Leren van tuchtrecht'. Daarin onderzoek je met collega's tuchtuitspraken over 'informed consent' op de relevantie voor jouw dagelijkse werk. Aan bod komen vragen als: ‘Hoe lees je een tuchtuitspraak?’, ‘Wat kun je leren van een uitspraak?' en 'Welke aanpassingen ga je wel/niet doorvoeren in je praktijk?’ Er hoort ook een webinar bij het studiepakket.