Tandartsen genept met ransomware
Details maken dat mail echt lijkt
Er zijn bij de KNMT verschillende varianten van deze mail bekend. Ze zijn opgesteld in keurig Nederlands, verzonden vanaf domeinen van Nederlandse e-mailproviders (bijvoorbeeld "@planet.nl") en vaak wordt er een naam van een medewerker van de praktijk genoemd; alles om de mail echt te laten lijken.
Verwijder e-mail zo snel mogelijk en open bijlage niet
Het is zaak de bijlage bij de e-mail niet te openen en de e-mail zo snel mogelijk te verwijderen.
Open nooit zomaar bijlagen en 3 andere regels om veilig te blijven
Om gijzeling via ransomware te voorkomen geeft de politie de volgende adviezen:
- Wees alert bij e-mailberichten van onbekende afzenders; open nooit zomaar een bijlage van een onbekende. Pas ook op met het klikken op links: cybercriminelen kunnen ook malware aanbieden vanaf websites. Zodra de gebruiker de website bezoekt wordt de malware in het systeem van de gebruiker geïnstalleerd.
- Gebruik een antivirusprogramma en zonodig ook nog een anti-malwareprogramma, zoals Malwarebytes.com.
- Installeer updates van uw software en besturingssysteem zodra deze beschikbaar zijn.
- Zorg voor back-ups van patiëntendossiers en persoonsgegevens van medewerkers uw systeem. Maak er het liefst altijd twee; een back-up in een clouddienst opgeslagen (denk eraan om een dienst te gebruiken die automatisch back-ups maakt van uw bestanden) en een fysieke externe back-up (verwisselbare schijf, extra laptop, usb-stick, etc). Maak géén backup meer nadat u ransomware heeft ontdekt; dan infecteert u de backup ook!
Tips en advies over ransomware
Heeft u te maken met ransomware of wilt u zich ertegen verdedigen? Bezoek dan www.nomoreransom.org. Op deze website van de politie en antivirusbedrijven vindt u tips en advies. Ook staan er sleutels om versleutelde berichten vrij te kunnen krijgen.
Meer weten over ICT en privacy in de mondzorg? Kijk op www.knmt.nl/privacy