facebook

Praktijkkaart tandarts - jeugdarts: gebruik jij hem al?

Hans Scholten
2 minuten
Meisje bij de tandarts
De recent gelanceerde praktijkkaart tandarts – jeugdarts is een handreiking om de samenwerking tussen de twee beroepsgroepen te ondersteunen. Dat die samenwerking loont, blijkt wel uit het feit dat als het consultatiebureau actief kinderen naar de mondzorgpraktijk verwijzen de opkomst significant stijgt. Maar er is nog meer synergie te behalen.

De samenwerking tussen de jeugdgezondheidszorg (JGZ) en mondzorg is niet overal vanzelfsprekend. Toch zijn professionals uit de JGZ door hun preventieve taak en grote bereik bij uitstek een interessante partner om het tandartsbezoek onder jonge kinderen te stimuleren. Maar liefst 95 tot 98 procent van de kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar bezoekt namelijk met enige regelmaat het consultatiebureau.

Met de praktijkkaart beogen KNMT en de vereniging van jeugdartsen AJN een handreiking te bieden om lokaal in gesprek te komen over elkaars werkwijzen, de (on)wenselijkheden en elkaars (on)mogelijkheden in de samenwerking. Met de praktijkkaart kan het makkelijker worden om contact met elkaar te maken en de lijntjes tussen tandartsen en jeugdartsen korter te maken. 

Jeugdverpleegkundige inzetten voor gezond gedrag

Beleidsadviseur jeugd Milou Munk van de KNMT heeft een achtergrond als arts Maatschappij en gezondheid en was 10 jaar werkzaam in de JGZ. Zij ziet synergiemogelijkheden in de interprofessionele samenwerking. “Denk aan situaties waarbij het moeizaam is om een kind vanuit de tandartspraktijk te bewegen tot gezond gedrag. In samenspraak met ouders zou op casusniveau dan een jeugdverpleegkundige benaderd kunnen worden. Die kent het gezin vaak goed en werkt intensief met ze samen om ouders te ondersteunen bij het gezond opgroeien van hun kind. Motiverende gespreksvoering en gedragsverandering zijn onderdelen van hun dagelijks werk. Ook is er vaak een mogelijkheid om bij een gezin op huisbezoek te gaan.” 

JGZ helpen geschikte mondzorgpraktijk vinden

“Omgekeerd zou de JGZ gebaat kunnen zijn bij een lokaal overzicht van mondzorgpraktijken die in de gelegenheid zijn om jonge kinderen, van wie de ouders zelf niet in een praktijk zijn ingeschreven, te zien. Het is fijn om te weten wie er plek heeft en of er mondzorgverleners in de buurt zijn met affiniteit met de doelgroep. De ervaring leert dat het vooral voor ouders uit een risicogroep ingewikkeld kan zijn om zelf hun weg te vinden naar een geschikte praktijk.” 

Het is fijn om te weten wie er plek heeft en of er mondzorgverleners in de buurt zijn met affiniteit met de doelgroep.

Doorverwijzen werkt

Dat dat doorverwijzen werkt, blijkt uit onderzoek naar de ‘Gigagaaf’-aanpak door promovenda Ashley Verlinden. Ze volgde 5 jaar lang een groep kinderen. De ene helft werd door de jeugdarts met 6 maanden oud (zoals de richtlijn voor jeugdmondzorg voorschrijft) actief naar de tandarts verwezen, en de andere helft niet. Uit de eerste resultaten blijkt dat 53% van de kinderen uit de interventiegroep vóór hun eerste verjaardag de mondzorgpraktijk bezocht, ten opzichte van 7% in de controlegroep. Ook de ervaringen met de aanwezigheid van een mondzorgcoach op het consultatiebureau, die tips geeft en ook doorverwijst, zijn positief.

Praktijkkaart en JGZ-zoeker

Advertorial

Een compleet ergonomisch behandelconcept zonder grote en kostbare verbouwing.

E Dental Qdent stand alone behandelunit

U wilt wel een geheel compleet behandelsysteem in uw behandelkamer maar ziet op tegen een grote verbouwing? U kunt of mag in uw praktijk geen duur leidingwerk in laten frezen of u bent op zoek naar een flexibele behandeloplossing? E Dental heeft voor bijna iedere situatie een oplossing, ook wanneer het gaat om Stand-Alone werken. Neem bijvoorbeeld de complete all-in-one behandelunit van Qdent: de S-60 Stand-Alone. Een échte alleskunner die geluidsarm werkt en er ook nog eens stijlvol uit ziet. Misschien hebt u ‘m al gezien, de inmiddels veelgeprezen Qdent S-60 Stand-Alone was namelijk dé blikvanger op de afgelopen Dental Expo. De overweldigende interesse op de beurs heeft ertoe gezorgd dat Stand-Alone werken, het nieuwe werken, in nog meer praktijken is doorgevoerd. De Qdent S-60 Stand-Alone van E Dental is een echt compromisloos autonoom behandelconcept. Een concept met volledig geïntegreerde afzuigmotor, compressor, schoon- en vies watervoorziening, amalgaamafscheiding en zelfs de mogelijkheid voor een spittoon. De standaard uitvoering van de Qdent S-60 Stand-Alone is al heel compleet uitgevoerd. Mocht de deze uitvoering toch net niet helemaal aan uw wensen voldoen, de samenstelling is geheel naar eigen keuze aan te passen! De adviseurs van E Dental kunnen u hier goed in adviseren. Naast de ultieme four-handed zweep variant is deze behandelunit ook verkrijgbaar in een stijlvolle cart of hangslang uitvoering. E Dental in Alblasserdam staat bekend om hun ruime, moderne en verrassende showroom. Hier staan, naast een keur aan conventionele-, ook verschillende Stand-Alone behandelconcepten opgesteld. Mocht u geïnteresseerd zijn in één of meerdere oplossingen kunt u de showroom op afspraak tijdens de reguliere kantooruren bezoeken. Ook is de showroom iedere eerste zaterdag van de maand éxtra geopend. Bel 088 6060810 om een bezoek in te plannen en kom kennis maken met E Dental. E Dental: dé specialist in Stand-Alone werken.