Pilot met GebitsGroeiBoekje van start

Hans Scholten
4 minuten
Image
Zo ziet het GebitsGroeiBoekje eruit
Medio maart start een pilot met het uitreiken van het zogenaamde GebitsGroeiBoekje. Ouders krijgen het boekje tijdens hun bezoek aan het consultatiebureau rondom het moment dat hun kind 6 maanden oud is. Daarbij krijgen ze het advies om de mondzorgverlener te gaan bezoeken vanaf de doorbraak van de eerste elementen. Het GebitsGroeiBoekje wordt vervolgens meegenomen naar de mondzorgpraktijk, zo is de bedoeling. De proef begint in de GGD-regio Brabant-Zuidoost; vanaf 1 april volgen de GGD-regio’s Zaanstreek-Waterland en Hollands Midden.

Het GebitsGroeiBoekje biedt informatie over de mond, de mondverzorging en de gebitsontwikkeling van het kind tot 5 jaar. Bij het uitreiken ervan op het consultatiebureau of Centrum voor Jeugd en Gezin krijgen de ouders het advies met hun kind naar de mondzorgverlener te gaan en het boekje dan mee te nemen. In de mondzorgpraktijk kan het boekje vervolgens worden gebruikt als ondersteuning bij het consult van jonge kinderen.

Hoe kan het boekje ondersteunen tijdens het consult?

Het boekje sluit aan op het voor ouders bekende concept van de “GroeiGids” uit de jeugdgezondheidszorg. Evenals de GroeiGids is het GebitsGroeiBoekje geen leesboek dat door de ouder of mondzorgverlener van a tot z moet worden gelezen of voorschrijft hoe je je consult moet inrichten. Het boekje kan worden gezien als een basisdocument van waaruit ouders uniform geïnformeerd kunnen worden. 

Door gebruik te maken van de opbouw van het boekje, kunnen de ouders tijdens de consulten stap voor stap geleid worden naar de voor dat moment relevante informatie.

Afsprakenkaarten om bij controles te gebruiken

Afsprakenkaarten uit het GebitsGroeiBoekje

Zo staan er bijvoorbeeld achterin het boekje zogenaamde afsprakenkaarten per leeftijdsgroep. Deze afsprakenkaarten geven een snel beeld van de onderwerpen die tijdens een consult in die leeftijdsfase aan de orde kunnen komen. Daarbij staan ook een aantal praktische tips die aan ouders kunnen worden gegeven, met een verwijzing naar verdere uitleg elders in het boekje.

Bekijk een afsprakenkaart

Vindplaats voor uniforme adviezen

Jonge ouders weten over het algemeen namelijk veel minder over gezond mondgedrag dan professionals aannemen. Zeker bij (zeer) jonge kinderen zal het informeren van ouders en het ondersteunen bij het aanleren van gezond mondgedrag tijdens de consulten meer op de voorgrond staan dan het daadwerkelijke mondonderzoek.

Bij het aanleren van gezond gedrag is het extra belangrijk dat ouders bij verschillende professionals op momenten die aansluiten bij de levensfase van het kind overal dezélfde informatie ontvangen. Zo wordt de kans dat ze de adviezen opvolgen vergroot.

De adviezen in het GebitsGroeiBoekje zijn afgestemd op de bestaande richtlijnen van disciplines binnen en buiten de mondzorg waar ouders van jonge kinderen mee te maken krijgen. Daarmee voorziet het boekje dus in deze behoefte van uniforme, eenduidige informatie en adviezen.

Opkomst bij controles bevorderen

Daarnaast willen de initiatiefnemers, waaronder de KNMT, bijdragen aan het bevorderen van de opkomst bij de mondzorgpraktijk. Nog te veel kinderen gaan immers niet (op tijd) regelmatig op controle.

Toegang tot uniforme informatie en bijdragen aan opstart controles

Door het boekje te laten uitdelen op de consultatiebureaus willen we zo veel mogelijk ouders toegang geven tot uniforme informatie over mondgezondheid. Bij het overhandigen van het boekje is tevens een klein moment gecreëerd waarin aandacht wordt gegeven aan de tijdige opstart van de controles in de mondzorgpraktijk vanaf de doorbraak van de eerste elementen (conform de KIMO-richtlijn Mondzorg voor jeugdigen). Mogelijk kan dit tevens de (al licht stijgende) opkomst van jonge kinderen in de mondzorgpraktijk bevorderen.

Samenwerking met de JGZ bevorderen

Tot slot hopen de initiatiefnemers met het boekje de samenwerking tussen de mondzorg en de consultatiebureaus te bevorderen.

Mondzorgbreed initiatief

Het GebitsGroeiboekje is een uitgave van de KNMT en de Hogeschool Utrecht. Het is tot stand gekomen in samenwerking met NVM-mondhygiënisten, het Ivoren Kruis en de NVvK.

Blader door het GebitsGroeiBoekje

Meer informatie vind je op www.knmt.nl/ggb. Daar kun je ook boekjes bestellen.

Gemeenten waar de pilot gaat plaatsvinden

De 3 GGD’s die meedoen aan de pilot omvatten de volgende gemeenten:

GGD Brabant-Zuidoost (vanaf maandag 10 maart)

Asten, Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Deurne, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Heeze-Leende, Helmond, Laarbeek, Nuenen, Oirschot, Reusel-De Mierden, Someren, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre

GGD Hollands Midden (vanaf dinsdag 1 april)

Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Krimpenerwaard, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Waddinxveen, Zoeterwoude en Zuidplas

GGD Zaanstreek-Waterland (vanaf dinsdag 1 april)

Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad

Handig: leeftijdsgebonden advieskaarten

Tegelijk met het GebitsGroeiBoekje verschijnen ook zogenaamde advieskaarten. Die bevatten suggesties voor leeftijdspecifieke tips en adviezen om te geven bij de periodieke controles van jonge kinderen.

Meer informatie vind je op knmt.nl/advieskaarten 

Webdossier GebitsGroeiBoekje