Oproep: meld ernstige peri-implantitis bij PIM!

Karel Gosselink
2 minuten
Image
PIM-meldpunt
ACTA heeft in samenwerking met de KNMT het Peri-Implantitis Meldpunt (PIM) opgericht, waar behandelaars ernstige peri-implantitis kunnen melden. Dit moet meer inzicht gaan geven in het ontstaan van deze aandoening.

Peri-implantitis komt vaak voor

Eén op de 15 Nederlanders heeft een oraal implantaat, blijkt uit cijfers uit 2021 van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarmee staan deze implantaten op de tweede plaats van meest geplaatste implantaten in de medische wereld. Hoewel het gemiddelde succes van implantaten op zo’n 96% ligt, komt peri-implantitis vaak voor. 

Meer peri-implantitis door vergrijzing bevolking

In de eerste jaren na het aanbrengen van een implantaat komt de aandoening nog niet zo frequent voor. Maar na 5 jaar neemt die toe en wordt gesproken over een gemiddelde prevalentie van 43% voor peri-implantaire mucositis en 22% voor peri-implantitis. De verwachting is dat door de vergrijzing van de bevolking mondzorgprofessionals steeds vaker worden geconfronteerd met peri-implantitis. 

Veel onduidelijkheid over ontstaan

Over de etiologie van peri-implantitis is nog veel onduidelijk: is het een ontstekingsziekte die op parodontitis lijkt of een aan het implantaat gelegen ziekte? Omdat het meeste onderzoek naar peri-implantitis is uitgevoerd binnen cohorten van een bepaald merk implantaat is er weinig beeld of het type implantaat van invloed is op de prevalentie. 

Online meldpunt 

Om meer inzicht in het ontstaan van de aandoening te krijgen heeft ACTA in samenwerking met de KNMT een meldpunt ingericht waar ernstige peri-implantitis in een onlineomgeving anoniem door de behandelaar gemeld kan worden: het Peri-Implantitis Meldpunt (PIM). Op de websites van de KNMT en de NVOI wordt verwezen naar dit meldpunt. Het meldpunt biedt 2 registratievarianten: een eenvoudige en een uitgebreide versie. 

De aangeleverde gegevens zullen worden geanalyseerd door de 3 initiatiefnemers.

Naar meldpunt PIM