Op komst: GebitsGroeiBoekje voor ouders van jonge kinderen

Hans Scholten
2 minuten
Image
Zo ziet het GebitsGroeiBoekje eruit
De KNMT lanceert in samenwerking met de Hogeschool Utrecht komend jaar een speciale uitgave voor ouders van jonge kinderen, het GebitsGroeiBoekje. Het boekje gaat over goede mondverzorging. De ouders krijgen het uitgereikt op het consultatiebureau. Daarna is het de bedoeling dat ze het bij controles meenemen naar de eigen tandarts.

In eerste instantie gaat het om een pilot in de 3 GGD-regio’s Zaanstreek-Waterland, Brabant-Zuidoost en Hollands Midden. De pilot start naar verwachting aan het eind van het eerste kwartaal van 2025. 

De pilot wordt geëvalueerd op bereik van het boekje, ervaren gebruik(ersgemak) van zowel ouders als (mond)zorgverleners en ervaren toepasbaarheid.

Boekje over de mond voor kinderen tot en met 4 jaar

In het boekje staat informatie over de mond en over de gebitsontwikkeling van het kind tot en met 4 jaar en hoe je mond en gebit kunt verzorgen. Ook staan er per leeftijdsgroep afsprakenkaarten in die ouders en mondzorgprofessionals kunnen gebruiken bij het consult. Het boekje sluit aan op het in de jeugdgezondheidszorg bekende concept van de GroeiGids, waarin ook, zij het beperkter, al aandacht is voor mondzorg.

Eenduidige informatie en praktische handvatten

Het GebitsGroeiBoekje is ontstaan op basis van inzichten die zijn opgedaan in het onderzoek 'Gezonde peutermonden', een project van onderzoekster Peggy van Spreuwel van de Hogeschool Utrecht. Daarin kwam een behoefte naar voren aan eenduidige informatie, praktische handvatten, tips en tricks bij zowel JGZ-medewerkers als mondzorgverleners. Het GebitsGroeiBoekje wil aan die behoefte tegemoetkomen, en bijdragen aan een heldere en uniforme informatievoorziening aan ouders.

De redactie van het GebitsGroeiBoekje is onder leiding van Milou Munk (KNMT) en Brenda Grift (Hogeschool Utrecht) mede gevoerd door Sylvia van Houten (NVM-Mondhygiënisten), Richard Kohsiek (KNMT), Dorothee Quant (Ivoren Kruis), Maddelon Lenters - De Jong (NVvK), Peggy van Spreuwel en Cor van Loveren.

Zowel betrokkenen uit de jeugdgezondheidszorg als uit de mondzorg in de pilotregio’s zullen in aanloop van de lancering van het boekje nader geïnformeerd worden. De KNMT stelt het GebitsGroeiBoekje buiten de pilot om te zijner tijd ook aan andere geïnteresseerden ter beschikking.

Gemeenten waar de pilot gaat plaatsvinden

De 3 GGD’s die meedoen aan de pilot omvatten de volgende gemeenten:

GGD Zaanstreek-Waterland

Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad

GGD Brabant-Zuidoost

Asten, Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Deurne, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Heeze-Leende, Helmond, Laarbeek, Nuenen, Oirschot, Reusel-De Mierden, Someren, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre

GGD Hollands Midden

Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Krimpenerwaard, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Waddinxveen, Zoeterwoude en Zuidplas

Vragen?

Werk je in een van de pilotregio’s en heb je specifieke vragen over (het gebruik van) het GebitsGroeiBoekje, dan horen we graag van je. Je bereikt ons via jeugd@knmt.nl.

Alles over samenwerking JGZ – mondzorg