NZa geeft tips voor correcte declaraties

Hans Scholten
1 minuut
tips geven vrouw
De NZa komt voor twee soorten behandelingen met tips en hulpmiddelen om tandartsen te helpen fouten te voorkomen bij het declareren. Ze doet dat bij behandelingen waarbij de toezichthouder het soms mis ziet gaan. Het gaat om het declareren van vullingen en aligners. De NZa heeft ook nog twee wegwijzers gepubliceerd over innovatie en e-health.

1. V-codes - vullingen

Bij een vulling kan niet ook nog een V40-code (polijsten, beslijpen) worden gedeclareerd, want in de prestatie van de vulling is de afwerking inbegrepen. Bij andere behandelingen zoals kronen, beugels mogen natuurlijk geen vullingen worden gedeclareerd. Uit onderzoek van de NZa blijkt dat dit af en toe toch gebeurt. Vergeet daarnaast niet om de behandelde vlakken te vermelden bij de declaratie van vullingen. Dit is verplicht sinds 1 januari 2020.

2. F-codes - aligners

Een orthodontische behandeling met een onzichtbare beugel (ook wel vacuümgevormde apparatuur genoemd) bestaat uit verschillende verrichtingen. De NZa ziet dat orthodontisten en tandartsen onzichtbare beugels soms op verschillende manieren en dus niet altijd correct in rekening brengen. De toezichthouder heeft een speciale handreiking voor het correct declareren van aligners gemaakt. 

Handreiking declareren aligners

Extra: wegwijzers innovatie en e-health

In 2 wegwijzers heeft de NZa op een rijtje gezet:

  1. Hoe je passende bekostiging kunt krijgen als je een idee voor een (preventieve) innovatie hebt.
  2. Hoe je passende bekostiging kunt krijgen voor de inzet van e-health in je praktijk.