Nu terugkijken: webinar over duurzame mondzorg

Karel Gosselink
2 minuten
Image
webinar-duurzaam
Hoe pak je duurzaamheid in je praktijk aan? Het webinar over duurzame mondzorg van de KNMT Academy geeft antwoord op deze vraag. Onder meer gaat het over duurzaamheid zonder afbreuk te doen aan infectiepreventie en worden er praktische tips gegeven. Het webinar is nu terug te zien.

Risico's voor infectiepreventie bewust overwegen

De richtlijn Infectiepreventie wordt vaak onterecht als groot obstakel gezien om tot meer duurzaamheid te komen in een mondzorgpraktijk, aldus Ilona Persoon, tandarts en docent aan ACTA tijdens het webinar. Persoon doet onderzoek naar duurzaamheid en is expert infectiepreventie in de mondzorg. 

Haar boodschap is om de risico’s op het gebied van infectiepreventie bewust te overwegen en vooral niet meer te doen dan volgens de laatste kennis nodig is. 

Een goed voorbeeld is de ‘No Risk? No Glove!’-campagne om onnodig of verkeerd gebruik van (chirurgische) handschoenen tegen te gaan als er geen sprake is van risico. 

Watch No Risk No Glove on YouTube.

Gezonde leefomgeving past bij eed Hippocrates

Verder legt kaakchirurg Sophie Kommers – lid van de Groene MKA (onderdeel van de Groene OK) – in het webinar uit dat inzet voor een beter klimaat en een gezondere leefomgeving goed past bij de rol van de mondzorgverleners en de eed van Hippocrates. “We weten dat een vervuilde leefomgeving invloed heeft op onze gezondheid. Het zorgt namelijk voor meer patiënten met kanker, longziekten, hart- en vaatziektes en parodontitis.” 

Volgens Kommers hebben mondzorgverleners invloed op de leefomgeving door minder afval en vervuiling te produceren, maar ook door patiënten te informeren en motiveren om gezonder te leven. 

Schrappen van onnodige materialen in werkproces

Tandarts en co-auteur van het e-handboek Duurzame mondzorgpraktijk Michiel Lieshout reikt in het webinar praktische tips aan. 

De grootste winst voor het klimaat bereik je volgens Lieshout door te zaken niet meer te gebruiken. “Schrap als eerste de materialen van je behandeltray die niet of nauwelijks echt gebruikt worden, bijvoorbeeld het bekertje, de hoofdsteunzak of het patiëntenservet.” 

Door werkprocessen onder de loep te nemen ontdek je wellicht nog meer wat onnodig, dubbel of te veel wordt klaargezet en je kunt vermijden, aldus Lieshout. “Betrek daarin ook het team, dat maakt het verduurzamen niet alleen makkelijker maar ook leuker!”

Webinar Duurzame mondzorg terugkijken

NT/Dentz-special over duurzame mondzorg

De KNMT is van mening dat duurzaamheid past bij het leveren van goede kwaliteit van mondzorg. Naast het webinar is ook de online NT-Dentz special over duurzame mondzorg gelanceerd, met daarin verschillende mondzorgverleners aan het woord die zich inzetten voor het klimaat en een gezondere leefomgeving.

Lees online special NT-Dentz