Nieuw scholingsprogramma voor buitenlandse tandartsen: 'Wegwijs in de Nederlandse mondzorg'

Webredactie
3 minuten
Image
Wegwijs
De KNMT Academy introduceert in juni een modulaire leergang voor buitenslands gediplomeerde tandartsen. De modules geven inzicht in de Nederlandse manier van werken in de mondzorg. Het doel van de leergang is om de integratie van buitenlandse tandartsen te verbeteren.

Zo’n 20 procent van de werkende tandartsen in ons land heeft zijn tandartsdiploma in het buitenland gehaald. Zonder de inbreng van deze zogeheten buitenslands gediplomeerden zou de Nederlandse mondzorg volledig vastlopen. Ze zijn dus belangrijk. Het is daarom zaak ervoor te zorgen dat deze tandartsen hun werk goed kunnen doen volgens de normen die in Nederland gelden.

Komen uit een andere cultuur

Want hoe goed technisch onderlegd buitenslands gediplomeerden vaak ook mogen zijn, dat neemt niet weg dat ze uit een andere cultuur komen. En daar wordt misschien anders met de patiënt en collega’s gecommuniceerd, zitten de structuur en financiering van de zorg anders in elkaar, worden mogelijk andere eisen aan kwaliteit gesteld, wordt anders samengewerkt en is de zorg mogelijk meer op curatie en minder op preventie gericht. En behalve de Vlaamse collega’s spreken tandartsen uit het buitenland vaak ook nog eens geen Nederlands. Kortom, om volwaardig in de Nederlandse mondzorg te integreren, zal een buitenslands gediplomeerde zich nog een aantal dingen eigen moeten maken.

Betere integratie in Nederlands zorgsysteem

Omdat dit niet alleen geldt voor tandartsen maar ook voor buitenslands gediplomeerden in andere zorgsectoren bekijkt de Nederlandse overheid hoe een betere integratie van zorgpersoneel binnen het Nederlandse zorgsysteem kan worden bewerkstelligd. De KNMT heeft zich er daarbij hard voor gemaakt dat dit zich wat de mondzorg betreft richt op kwaliteit. In Nederland ligt in die sector immers de nadruk op preventie in plaats van op curatie. 

In opdracht van het ministerie van VWS

Mede daardoor heeft het ministerie van VWS de KNMT de opdracht verstrekt om scholingsmodules te ontwikkelen voor buitenslands gediplomeerden tandartsen: ‘Wegwijs in de Nederlandse mondzorg’. Het gaat om modules die inzicht geven in de Nederlandse manier van werken in de mondzorg. Doel is om hiermee de integratie van buitenlandse tandartsen in de Nederlandse gezondheidszorg te verbeteren. De modules starten 18 juni vanuit de KNMT Academy.

5 e-learning modules op taalniveau B2+ met elke een eigen thema 

  1. Cultuur: Welke normen, waarden en gedragsregels gelden er in de mondzorg, zowel richting collega’s als patiënten?
  2. Communicatie: Hoe wordt er gecommuniceerd met collega’s en patiënten?
  3. Structuur & financiering gezondheidszorg: Hoe is het Nederlandse gezondheidszorgstelsel vormgegeven en hoe werkt de bekostiging van mondzorg in Nederland?
  4. Samenwerking & taakverdeling in de mondzorg: Hoe wordt er binnen de tandartspraktijk met elkaar samengewerkt, op welke wijze wordt er zorg verleend en welke zorgprofessional voert welke zorgtaken uit?
  5. Kwaliteitsbeleid binnen de Nederlandse gezondheidszorg: Aan welke wettelijke kwaliteitsnormen moeten tandartsen zich houden? 

Ken jij deze doelgroep?

Met 'Wegwijs in de Nederlandse mondzorg' richt de KNMT zich BIG-geregistreerde tandartsen met een buitenlands diploma en buitenlandse tandartsen die nog in de toelatingsprocedure zitten. Het doel is om hen beter voor te bereiden op een succesvolle start in een Nederlandse praktijk. Ben jij een praktijkhouder die met deze doelgroep werkt of deze kent? Attendeer je buitenlandse collega(‘s) dan op dit programma. Want stel je eens voor dat aan jou wordt gevraagd om in een ander land je vak te gaan uitoefenen. Je kunt je vast wel voorstellen dat het dan soms best zoeken is om te begrijpen hoe alles werkt. Denk alleen al aan de wet- en regelgeving, aan een andere cultuur met andere gewoonten. Hoe fijn is het dan als er vakgenoten zijn die je wegwijs willen maken!

Het programma

'Wegwijs in de Nederlandse mondzorg' bestaat uit 5 modules (e-learnings) die de deelnemer zelfstandig kan doornemen. Daarnaast kan in kleine groepen (online) worden gespard over deze onderwerpen, waarbij ook vragen kunnen worden gesteld aan Nederlandse collega’s. Zo krijgen buitenslands gediplomeerde tandartsen ook de kans om een netwerk op te bouwen. Deelname aan 'Wegwijs in de Nederlandse mondzorg' kost € 225,-. Daarvoor krijgen de deelnemers onder andere: 

  • Een online plenaire startbijeenkomst van 2,5 uur.
  • Een online plenaire slotbijeenkomst van 2,5 uur.
  • 6 maanden toegang tot een onlineleeromgeving met 5 modules die elk 1 tot 2 uur studietijd vereisen.
  • Mogelijkheid tot deelname aan een begeleide intervisiegroep met collega-tandartsen.
  • En na afloop van het programma 6 maanden gratis toegang tot het bij- en nascholingsplatform IQual.

Meer informatie en aanmelden

Dit artikel is verschenen in NT/Dentz 3, mei 2024