Negen tips voor een veilige website

Karel Gosselink
1 minuut
Veilig
Een veilige praktijkwebsite voorkomt dat informatie zomaar naar derden kan lekken. Deze 9 tips kunnen helpen om de veiligheid van de praktijkwebsite te verbeteren:
  1. Zorg dat de software waarop de website draait, altijd up-to-date is.
  2. Maak de toegang om de site te beheren niet te makkelijk. Gebruik unieke sterke wachtwoorden en stel regelmatig een nieuw wachtwoord in. Gebruik 2-factor authenticatie, dus nog een manier of middel naast het wachtwoord.
  3. Geef iedereen die de website bijhoudt, daarvoor een eigen account.
  4. Hang geen briefje met wachtwoorden bij de computer.
  5. Ga bij het aanbieden van een online dienst – zoals de mogelijkheid een afspraak te maken – na of de ingevoerde gegevens veilig zijn en niet toegankelijk voor derden.
  6. E-mail is per definitie onveilig. Gebruik geen privacygevoelige gegevens in e-mails vanuit de website. Een systeem als Zorgmail is veiliger dan 'gewone' mail.
  7. Wees er zeker van dat eventuele inhoud en diensten die derden op de website aanbieden veilig zijn. Denk aan deelknoppen (Facebook, YouTube), advertenties en video’s met reclame.
  8. Sluit een verwerkersovereenkomst met de bouwer van de praktijkwebsite. Spreek met de aanbieder van de website over de beveiliging, stel er vragen over en laat het onderwerp toelichten. Zo laat u zien het onderwerp serieus te nemen en kan de aanbieder er zelf over nadenken.