Mondzorg wereldwijd in actie om te verduurzamen

Hans Scholten
2 minuten
Zonnepanelen
De zorgsector is verantwoordelijk voor ongeveer 5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, en de mondzorg levert daaraan een significante bijdrage. Reden genoeg voor de wereldtandartsenorganisatie FDI en de tandheelkundige industrie om werk te maken van de verduurzaming van de sector. Een zogenaamde consensusverklaring moet de aanzet worden van een wereldwijde beweging in de sector om de collectieve CO2-voetafdruk te verminderen.

In de gezamenlijk ontwikkelde en op 30 maart 2022 ondertekende verklaring schetsen de FDI en de industrie de uitdagingen en oplossingen voor het verduurzamen van de tandheelkunde. CO2-uitstoot door verkeersbewegingen van en naar de praktijk, waterverbruik en afval door het gebruik van wegwerpartikelen worden aangemerkt als de grote vervuilers in de mondzorg. 

Behandelingen zorgen voor uitstoot van broeikasgassen

Daarnaast zijn tandheelkundige ingrepen voorname veroorzakers van broeikasgassen. Om die in aantal te verminderen, is het essentieel dat mensen voor hun mond zorgen en goede mondhygiëne in acht nemen. Hoogwaardige preventieve tandheelkunde resulteert al met al in de laagste CO2-uitstoot. Oftewel, goede mondgezondheid is goed voor de patiënt én goed voor het milieu.

Op weg naar praktische oplossingen

De problemen die in de verklaring worden beschreven, en de strategieën om die problemen op te lossen, worden nu omgezet in praktische oplossingen voor de dagelijkse praktijk. De verklaring zal ook de basis vormen voor een gedragscode voor duurzame inkoop en levering die de FDI  in september 2022 wil lanceren. 

Initiatief van het ‘Sustainability in Dentistry’-project

De consensusverklaring is een initiatief van het ‘Sustainability in Dentistry’-project van de FDI. Dat project wil behandelaars, patiënten en de toeleverende industrie motiveren en inspireren om de tandheelkunde te verduurzamen. 

Duurzame mondzorg

Ook bij de KNMT staat ‘groene’ tandheelkunde hoog op de agenda. Zo verzamelen we tips en advies op www.knmt.nl/duurzaam en stellen we een praktijkwijzer voor een duurzame mondzorgpraktijk beschikbaar.