Mondzorg onder de aandacht bij minister Kuipers

Franc van der Vlugt
3 minuten
consultatiebureau
Het belang van een goede mondzorg voor iedere inwoner van Nederland blijft gelukkig politiek op de agenda staan. In zijn meest recente Kamerbrief over de mondzorg van 10 november jl. staat minister Kuipers stil bij diverse actuele vraagstukken waarbij de zaken rondom preventie, het consultatiebureau en een mogelijke andere vergoedingssystematiek voor kinderen het meest in het oog springen.

Primaire domein preventie

De minister schrijft dat ‘’Ook al is er geen strakke grens te trekken tussen preventie en behandeling, preventie wordt hierbij primair als het domein van de mondhygiënist gezien en behandeling tot het domein van de tandarts.’’ De KNMT benadrukt dat er inderdaad geen strakke grens is te trekken. Mondzorg is teamwork en vraagt veelvuldige afstemming tussen mondhygiënist en tandarts. De tandarts stelt de diagnose, maakt het zorgplan en heeft inhoudelijk de regie over de behandeling. De handelingen van de mondhygiënist rondom mondverzorging en tandvleesproblematiek zijn daarin in overeenstemming. Zo wordt door goede samenwerking curatief ingrijpen voorkomen. Idealiter is de samenwerking dichtbij, in een praktijk, georganiseerd. Alle mondzorgverleners spelen een belangrijke rol door het belang van preventie te blijven benadrukken bij patiënten.

Mondzorgverlener op het consultatiebureau

Een ander aandachtspunt voor het kabinet is de inzet om meer kinderen die nu niet naar de mondzorgverlener gaan eerder te bereiken. Dit vanuit de gedachte kwetsbare groepen zo snel mogelijk leefstijladvies en zorg op maat te geven voordat ongezond gedrag zijn intrede heeft gedaan. De KNMT onderschrijft het belang hiervan maar het is de vraag wie beschikbaar is voor het consultatiebureau. Dat kan wat de KNMT betreft met de huidige krapte op de arbeidsmarkt ook een preventie-assistent zijn. Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden: bijvoorbeeld dat zorgverzekeraars ouders van kinderen die niet naar de tandarts gaan structureel blijven aanschrijven. 

Vergoedingssystematiek onder de loep

Het Ivoren Kruis en Zorgverzekeraars Nederland zijn van plan om een experiment te starten met een andere vergoedingssystematiek voor mondzorg voor kinderen. In deze praktijken wordt gewerkt met de Gewoon Gaaf methode (of NOCTP) gericht op risicoschatting en individuele coaching en begeleiding met behulp van gesprekstechniek Motivational Interviewing (MI). De tandartspraktijk krijgt hierbij een jaarlijkse vergoeding voor ieder kind dat deelneemt, en geen of een beperkte vergoeding voor behandelingen die gedaan worden. De praktijk wordt door deze manier van vergoeden gestimuleerd om kinderen in de praktijk te krijgen, die hiervoor een aantal jaar niet naar de tandarts zijn geweest. De KNMT praat hierover mee met de desbetreffende stakeholders naast het Ivoren Kruis en Zorgverzekeraars Nederland om dit scherp in de gaten te houden.

Waardering voor actieplan

Namens de Mondzorgalliantie is de KNMT samen met NVM-mondhygiënisten kartrekker geweest van het actieplan 'op weg naar een mondgezonde generatie’. Minister Kuipers geeft zijn waardering aan in de brief dat de verschillende mondzorgpartijen gezamenlijk met een plan zijn gekomen en dit een basis biedt om verder te gaan. De kern van het actieplan betreft het verbeteren van de samenwerking tussen de publieke gezondheidszorg en de mondgezondheidszorg. De KNMT pleit met andere partijen in het veld voor een nationale zorgcoördinator die toeziet op de mondzorg landelijk en in de regio. Daar is nog geen politieke steun voor. Hier blijven voornoemde partijen zich echter sterk voor maken.

Het komende jaarplan van de KNMT heeft oog voor de opsomming van de stand van zaken in de Kamerbrief. De minister zal hierop terugkomen in 2023.