Minister Helder drukt pauzeknop in voor jaarverantwoordingsplicht Wtza

Karel Gosselink
2 minuten
Image
conny-helder
De verplichte jaarverantwoording voor eerstelijnszorgaanbieders wordt met 2 jaar uitgesteld. Dat meldde minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en Sport gisteren tijdens het Eerstelijnszorgdebat in de Tweede Kamer. Ze wil de rust in het proces terugbrengen door het indrukken van een pauzeknop. Voor de aanlevering over boekjaar 2022 zoekt ze een pragmatische oplossing.

Indrukken pauzeknop eerste stap in goede richting

De Eerstelijnscoalitie (ELC) – waar ook de KNMT deel van uitmaakt - is verheugd dat de minister de zorgen uit de eerste lijn serieus neemt en de verplichte jaarverantwoording uitstelt tot 2025. Vorige week kwam ook de Tweede Kamer zelf al met het voorstel om de jaarverantwoordingsplicht anders in te richten voor eerstelijnszorgaanbieders. Het indrukken van de pauzeknop is een eerste stap in de goede richting. De ELC vertrouwt er daarbij wel op dat de minister met een praktische oplossing komt voor de aanlevering over 2022. 

Eerste lijn wil afstel van jaarverantwoordingsplicht

Wat de Eerstelijnscoalitie betreft is 2 jaar uitstel echter niet voldoende, want ook over 2 jaar zal de jaarverantwoordingsplicht voor eerstelijnszorgaanbieders veel tijd kosten. Tijd die zij niet aan patiëntenzorg kunnen besteden. Daarom pleit de coalitie niet alleen voor uitstel, maar ook voor afstel.

Geen overhaast besluit over verhogen grens intern toezicht 

Tijdens het debat werd ook gesproken over de verplichting in de Wtza tot het instellen van intern toezicht bij meer dan 25 zorgmedewerkers. CDA, Groen Links, met steun van Fractie Den Haan en SGP stelden voor deze grens te verhogen naar 50 of zelfs 75 zorgmedewerkers. Minister Helder wilde hierover echter geen ‘overhaast’ besluit nemen en gaf aan op deze zaak terug te komen in de brief over de Invoeringstoets, die ze dit najaar ruim voor de begrotingsbehandeling VWS (in oktober) zal sturen. 

Inzet ELC: reparatiewetgeving en voorkomen meer lastendruk

De ELC blijft pleiten voor reparatiewetgeving en roept de Tweede Kamer op om te blijven kijken naar de proportionaliteit van wetgeving. Wordt het beoogde doel bereikt met de wet of kan dat ook met een minder belastend alternatief? Hierbij kijkt de coalitie van eerstelijnskoepels niet alleen naar huidige wetgeving, maar ook naar nieuwe wetgeving. De toename van de lastendruk zit vaak juist in de stapeling van allerlei wet- en regelgeving. Daarom blijft het noodzaak om goed te blijven kijken naar nut en noodzaak van wetgeving en hoe deze uitpakt in de praktijk. 

Technische briefing in Tweede Kamer van Adviescollege Toetsing Regeldruk

De ELC is verder blij met het initiatief van het CDA om het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) een technische briefing te laten verzorgen in de Tweede Kamer over administratieve lasten en regeldruk. De hoop is dat deze briefing de Kamerleden meer inzicht zal geven in de impact van de stapeling van administratieve lasten. De technische briefing zal vóór 5 oktober plaatsvinden.

Bekijk de inbreng van de Eerstelijnscoalitie voor CD Eerstelijnszorg van 5 juli 2023