Mentor voor gevluchte tandarts, iets voor jou?

Mariska de Beijer
3 minuten
Image
man en vrouw samen achter laptop
Gevluchte tandartsen doorlopen in Nederland een uitgebreide assessmentprocedure voordat ze als tandarts aan de slag kunnen. Er is een grote behoefte aan mentoring op de werkvloer en begeleide stageplekken bij tandartspraktijken. Dit heeft namelijk een positief effect op het welslagen van de beroepsinhoudelijke toets en het integratietraject. Iets voor jou?

Tandartsen die gevlucht zijn doorlopen in Nederland een uitgebreide procedure om in Nederland als tandarts aan het werk te mogen. Zij moeten voldoen aan de Nederlandse eisen en nemen verplicht deel aan de algemene kennis- en vaardigheidstoets (AKV-toets). Daarnaast doen zij een aanvullende beroepsinhoudelijke toets (BI-toets).

Praktijkervaring heeft positieve uitwerking

Er is grote behoefte aan mentoring op de werkvloer en begeleide stageplekken bij tandartspraktijken. Het opdoen van praktijkervaring en de begeleiding van een mentor op de werkvloer heeft een positieve uitwerking op het welslagen van de BI-toets. Maar dat niet alleen, de buitenlandse tandarts maakt op deze manier kennis met de Nederlandse (zorg)cultuur wat bijdraagt aan het leveren van goede, passende mondzorg én een snelle integratie.

Welke ondersteuning kan jij bieden?

Als mentor kan jij ondersteunen door bijvoorbeeld patiëntgesprekken te oefenen. Of door te helpen met het invullen van formulieren voor de BIG-registratie. Andere hulpvragen kunnen zijn: hoe doorloop ik de weg naar de BIG-registratie en wat zijn administratieve handelingen die ik hierbij moet verrichten? Hoe kan ik een stageplek vinden om me te oriënteren op werken in Nederland? Maar ook: hoe is de dynamiek in Nederland tussen de zorgprofessional en patiënt en hoe maak ik dit bespreekbaar?

Wat is de tijdsinvestering?

De gevraagde tijdsinvestering van een mentor is ongeveer 4 uur per maand voor een periode van 9 maanden. Dit vanwege het vaak lange traject van de BIG-registratie. De regelmaat van de afspraken bepaal je samen met de mentee en is afhankelijk van de beschikbaarheid. Het advies is om eens per 2 weken of eens per week contact met elkaar te hebben om vooruitgang te boeken. 

"Het voelt goed om iets te kunnen bijdragen"

Irena Middeljans, AIOS Orthodontie Radboud UMC/tandarts is mentor geweest van en Syrische tandarts en kijkt daar positief op terug: "Ik kan het mentorschap van harte aanbevelen. Via het UAF heb ik een gevluchte tandarts uit Syrië begeleid, terwijl ik zelf afstuderend tandarts was. Laat je dus vooral niet weerhouden door de gedachte dat het moeilijke, procedurele vraagstukken zijn. Voor het grootste deel zijn het erg praktische zaken zijn waar een mentee tegen aanloopt - voorbereiden voor een taaltoets, patient-tandarts rollenspellen oefenen voor het examen, vinden van een stage plek. De lastigere zaken moest ik ook even opzoeken, maar waren zo gevonden. Het was leuk om contact met elkaar te hebben en het voelde goed dat ik iets heb kunnen bijdragen aan het toekomstige bestaan van een collega in Nederland."

Meld je aan als tandarts-mentor

De gevluchte tandartsen hebben verschillende leeftijden en nationaliteiten en wonen verspreid door het land. Wil jij een tandarts met een vluchtelingachtergrond op vrijwillige basis helpen? Maak dan het verschil voor jouw buitenlandse collega en meld je aan als tandarts-mentor. 

Aanmelden als tandarts-mentor

UAF begeleidt gevluchte tandartsen

Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF adviseert en begeleidt gevluchte zorgprofessionals op verschillende manieren. Onder andere met een mentorprogramma en door de verplichte toetsen te financieren. Dit is een aanvulling op bestaande voorzieningen, waardoor de ondersteuning goed aansluit bij de behoefte van de gevluchte tandarts.

Meer informatie over het UAF