Leer hoe je Veilig Incidenten Melden effectief implementeert in de praktijk

Mariska de Beijer
2 minuten
Image
Waarschuwingsbord gladde vloer
Maandag 6 maart om 19.30 uur organiseert de KNMT Academy het webinar Veilig Incidenten Melden. Tijdens dit webinar leer je hoe je het melden van incidenten effectief implementeert in de praktijk. En hoe je zorgt voor een veilige cultuur, waarin het melden van incidenten normaal is. De inschrijving is geopend, dus meld je snel aan!

Wat is een incident?

Iemand struikelt over de drempel, er valt een druppel natriumhypochloride op kleding of je raakt per ongeluk met de boor de tong van de patiënt. In elke praktijk gebeurt er af en toe wel iets dat anders loopt dan gepland. Als daar een patiënt bij betrokken is die daar last van heeft, dan spreek je van een incident.

Incidenten melden verplicht

Je bent verplicht om incidenten (intern) te melden. Maar ook om te onderzoeken wat je ervan kunt leren en of je zaken moet veranderen, zodat je een vergelijkbaar incident in de toekomst voorkomt. Open en eerlijk praten over een incident is lastig. Zeker als de betrokkene het incident zich persoonlijk aantrekt of voelt dat hij of zij veroordeeld wordt.

Veilige cultuur is essentieel

Het zorgen voor een veilige cultuur waarin iedereen in de praktijk eerlijk incidenten meldt, is dus essentieel. Maar hoe pak je dat aan en hoe maak je daar samen goede afspraken over? Daniëlle Boonzaaijer heeft veel ervaring met de implementatie van Veilig Incidenten Melden (VIM) in verschillende praktijken. Zij legt je tijdens het webinar haar effectieve aanpak uit. Ook benoemt ze de veel voorkomende valkuilen, zodat jij die in jouw praktijk kan ontwijken.

Deze onderwerpen komen aan bod

Tijdens dit webinar komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • wat is Veilig Incidenten Melden;
  • wat zijn do’s and don’ts bij het starten met VIM in je praktijk;
  • hoe en waar kun je het melden organiseren;
  • wat levert incidenten melden je op.

Voor praktijkhouders en -managers

Dit webinar is bedoeld voor praktijkhouders en -managers die Veilig Incidenten Melden succesvol willen implementeren in de praktijk. Of die het wel al hebben geïmplementeerd maar merken dat de huidige aanpak niet goed werkt.

Aanmelden webinar

Het webinar start maandag 6 maart om 19.30 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. Deelnamekosten voor KNMT-leden zijn € 35, niet-leden betalen € 55. Aan het webinar is 1,5 KRT-punt toegekend.

Meer informatie en aanmelden