facebook

Kwaliteitskader Cosmetische Mondzorg definitief vastgesteld

Mariska de Beijer
2 minuten
Image
cosmetische mondzorg
Het Kwaliteitskader Cosmetische Mondzorg is definitief vastgesteld. Dit kader stelt randvoorwaarden aan de uitvoer van cosmetische behandelingen en draagt bij aan meer keuzevrijheid voor patiënten. Het kader gaat in per 1 januari 2022.

Kader biedt handvatten om goede en veilige cosmetische mondzorg uit te voeren

Het Kwaliteitskader Cosmetische Mondzorg schept duidelijkheid over het onderscheid tussen functionele en cosmetische tandheelkunde, stelt randvoorwaarden voor het uitvoeren van cosmetische behandelingen en draagt bij aan meer keuzevrijheid voor de patiënt. Daarnaast biedt het tandartsen handvatten om goede en veilige cosmetische mondzorg in de praktijk uit te voeren.

Sterker kwaliteitskader door waardevolle input

Op de oproep in februari om commentaar te geven op het conceptkader is veel waardevolle input gekomen. De KNMT bedankt iedereen die de tijd en moeite heeft genomen om inhoudelijk te reageren. Mede dankzij deze input is het kwaliteitskader sterker, duidelijker en praktischer geworden.

  • Het verschil tussen medisch-noodzakelijke behandelingen en niet-medisch noodzakelijke cosmetische behandelingen is scherper beschreven; 
  • Op suggestie van tandarts-wetenschappers zijn mogelijkheden en behandelroutes toegevoegd; 
  • De interventies en bijbehorende stappen zijn minder gedetailleerd beschreven waardoor het kader meer 'high-level' is geworden, mede op basis van de feedback vanuit de Ledenraad; 
  • Op verzoek van de overheid is een bedenktermijn van 1 week toegevoegd bij uitgebreide cosmetische behandelingen (zonder medische noodzaak); 
  • We hebben samen met Patiëntenfederatie Nederland en de Consumentenbond een checklist voor patiënten opgesteld. Deze checklist is als bijlage toegevoegd aan het kader.

Hulp bij implementatie

Het kwaliteitskader gaat in per 1 januari 2022. Dat geeft je de tijd om alle zaken rondom cosmetische mondzorg te organiseren in de praktijk. Uiteraard helpen wij je daarbij, onder andere met een webinar en praktische hulpmiddelen voor in de praktijk.   

Kwaliteitskader op verzoek van VWS

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  (VWS) heeft de KNMT uitgenodigd om een kwaliteitskader op te stellen. De aanleiding voor deze uitnodiging was het verzoek om cosmetische mondzorg te dereguleren. De vraag naar cosmetische mondzorg neemt namelijk toe en de huidige tariefstructuur biedt onvoldoende mogelijkheid om deze vorm van zorg op een kwalitatief hoogwaardige manier te kunnen aanbieden. Met het Kwaliteitskader Cosmetische Mondzorg onder de arm gaat de KNMT vol vertrouwen opnieuw in gesprek met VWS.

Naar het Kwaliteitskader Cosmetische Mondzorg