Komt er een cao voor tandartsassistenten?

Mariska de Beijer
2 minuten
Image
tandarts en assistent aan het werk
Komt er een cao voor tandartsassistenten? Deze vraag is de laatste tijd veel gesteld aan onze ledenservice. Niet gek, want er duiken steeds vaker berichten over dit onderwerp op in de media. We leggen je in dit artikel uit waar we mee bezig zijn.

Verkennende fase

Op dit moment verkennen we de verschillende mogelijkheden voor een arbeidsvoorwaardenbeleid, waarvan een cao een optie is. We kijken hoe andere sectoren binnen de zorg het geregeld hebben, gebruiken de informatie uit diverse onderzoeken naar arbeidsvoorwaarden en laten ons adviseren door externe experts. Van cao-onderhandelingen met 1 of meer vakbonden is momenteel geen sprake. 

Zorgvuldigheid staat voorop

Het is een complex dossier en we willen zorgvuldige afwegingen maken. Input vanuit het veld is dan ook heel belangrijk. Deze input halen we op bij onze leden en bij medewerkers uit de mondzorgpraktijk. Zo krijgen we een goed beeld van de wensen en behoeften van werkgevers én werknemers.

Behoefte aan richtlijn

Nu er geen KNMT Arbeidsvoorwaardenregeling en adviessalarissen meer zijn, krijgen we veel vragen over arbeidsvoorwaarden, waaronder salarissen. Het Handboek Arbeidsvoorwaarden helpt werkgevers bij het opzetten van een eigen beleid, maar een richtlijn voor onder meer salarissen ontbreekt. Tandartsen willen het goed voor hun werknemers regelen en een aantrekkelijke werkgever zijn, zeker in deze tijd van personeelstekorten. Die wensen sluiten aan bij de uitgangspunten van een cao:

  • transparante en goede arbeidsvoorwaarden;
  • uniformiteit en rust binnen de sector;
  • ondersteuning goed werkgever- en werknemerschap.

Komt er een cao?

Dat is nu nog niet te zeggen. Als er ontwikkelingen zijn, dan brengen we je uiteraard op de hoogte.