KNMT wil spoedoverleg met NZa over kostenonderzoek

Hans Scholten
2 minuten
Image
tandarts en assistent aan het werk
Bij de uitvoering van het kostprijsonderzoek in de mondzorg gaat dermate veel mis dat een betrouwbare uitkomst in het geding is. Het gaat daarbij zowel om onjuistheden in de uitvraag, slordigheden in het proces als verkeerde antwoorden op vragen van deelnemers. In een brandbrief roept de KNMT de NZa nu op tot spoedoverleg. “Het is ons gezamenlijk belang dat er snel maatregelen worden genomen”, zo stelt KNMT-voorzitter Hans de Vries.

Al bij de voorbereiding op het onderzoek hebben we onze zorgen geuit over de kwaliteit van de uitvraag. Op een aantal punten is deze daarna verbeterd maar in de definitieve vragenlijst die eind september aan de deelnemers is toegezonden bleken alsnog fouten en onduidelijkheden te zitten.

Vragenlijst aangepast zonder dat alle deelnemers het weten

Sira Consulting, dat het onderzoek in opdracht van de NZa uitvoert, heeft de vragenlijst daarna aangepast, maar zonder de deelnemende tandarts- en orthodontiepraktijken daarvan op de hoogte te stellen. Tegelijkertijd blijkt de aangepaste versie nog steeds niet goed. Tot slot horen we van leden ook over onjuist advies dat Sira Consulting geeft over het invullen van de vragenlijst.

Momenteel geen vertrouwen in goede afloop

“Zorgvuldige uitvoering van het kostenonderzoek is voor onze leden enorm belangrijk. En daar lijkt nu geen sprake van. We hebben op dit moment geen vertrouwen in een goede afloop van het onderzoek en daarom willen we met spoed in gesprek met de NZa. Het is ons gezamenlijk belang dat er snel maatregelen worden genomen om een betrouwbaar kostenonderzoek te waarborgen”, zo stelt KNMT-voorzitter Hans de Vries.

Lees de brief aan de NZa (pdf)

Over het kostenonderzoek

Het kostenonderzoek dat de NZa nu uitvoert, moet leiden tot een herijking van de tarieven voor tandheelkunde en orthodontie per 1 januari 2026. Zo’n 400 mondzorgpraktijken zijn door de NZa benaderd om eraan mee te doen. Deze praktijken moeten uiterlijk medio november een vragenlijst ingevuld hebben waarin ze hun kosten en productie in het jaar 2023 opgeven.

Dossier kostenonderzoek