KNMT vraagt aandacht voor Meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld
Hulpmiddelen bij toepassen van de meldcode
Alle (mond)zorgverleners hebben de verplichting om signalen van mishandeling en huiselijk geweld te herkennen en indien nodig actie te ondernemen. Maar de afweging of en hoe je actie onderneemt is vaak niet eenvoudig. De KNMG-meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld en het afwegingskader helpen je bij het maken van keuzes als je signalen van mishandeling of verwaarlozing opmerkt. Daarnaast zijn er praktische hulpmiddelen ontwikkeld om je te helpen de meldcode te implementeren en toe te passen in de dagelijkse praktijk.
Cursus KNMT Academy
Als je een vermoeden hebt van kindermishandeling, dan is het logisch dat het je bezighoudt en je erover twijfelt. Niets doen is in elk geval geen optie. Om je te helpen biedt de KNMT Academy twee keer per jaar een praktische cursus waarin je leert hoe je de Meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld inzet.
Aan de hand van een concrete casus uit de mondzorgpraktijk ga je met elkaar aan het werk. We leggen de stappen van de Meldcode aan je uit en je leert hoe de Meldcode jou in feite ondersteunt in het maken van keuzes. Je ontwikkelt vaardigheden in signaleren en weet hoe je binnen jouw taak en functie gesprekken voert met de betrokkenen van deze zorgwekkende situatie. Verder leer je hoe je intern en extern kun samenwerken met professionals met meer expertise op dit gebied.
IQual-themaprogramma
Ook is het IQual-themapakket beschikbaar voor IQual-deelnemers. Hiermee kunnen zij een Meldcode-protocol voor hun eigen praktijk maken. Voor één van de moeilijkste onderdelen van de Meldcode, het gesprek met de patiënt, krijgen IQual-deelnemers extra handvatten en zij kunnen het gesprek oefenen met hun groep.