KNMT in brief aan informateur: houd gezonde mond bereikbaar
De KNMT ziet dat de garantie van een gezonde mond voor elke Nederlander steeds verder onder druk komt te staan. In een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink zet de vereniging de randvoorwaarden op een rij die nodig zijn om deze mondgezondheid te waarborgen. Hierbij staat het vertrouwen in de zorgprofessionals en de door hen geleverde zorg centraal. In de zorg zal het vertrouwen weer de basis moeten worden van handelen.
Waarborgen mondgezondheid: beschikbaar en toegankelijk voor alle Nederlanders
De mond is de spiegel van iemands algehele gezondheid en kan een positief effect hebben op de kwaliteit van leven, maar ook oorzaak zijn van of aanleiding voor aandoeningen. Om de mondgezondheid te waarborgen dient de mondzorg beschikbaar en toegankelijk te zijn voor alle Nederlanders. Om de continuïteit en toegankelijkheid te waarborgen is het essentieel om te beschikken over voldoende professionals in de mondzorg. De mondzorg kampt echter al jaren met een tekort aan tandartsen.
Dit overziend pleit de KNMT voor de opname van de onderstaande voorstellen in het regeerakkoord:
- Investeer in een bredere kennis van mondgezondheid door o.a. poetslessen op scholen, verder onderzoek naar de relatie tussen de algemene gezondheid en mondgezondheid en het nadrukkelijker inbedden van basiskennis over de mondgezondheid binnen andere zorgopleidingen.
- Verplicht zorgverzekeraars om jaarlijks ouders van kinderen onder de 18 die geen bezoek hebben gebracht aan de tandarts hierover te informeren.
- Geef gehoor aan het advies van het Capaciteitsorgaan en vergroot de instroom voor tandheelkunde naar 359 studenten.
- Voorkom dat mensen met een lagere sociaaleconomische status de tandarts noodgedwongen moeten mijden door verdere samenwerking tussen het ministerie van VWS en SZW, gemeenten, zorgverzekeraars en beroepsverenigingen in de mondzorg.
Passende behandelingen: autonomie voor patiënt en zorgprofessional
Door de overvloedige controles, toename van restrictieve regelgeving en het beperkende tariefsysteem wordt de professionele bewegingsvrijheid en relatie met de patiënt ernstig beperkt. Het gevolg hiervan is een stagnatie van innovatieve oplossingen in de mondzorg waarbij de keuzevrijheid van de patiënt steeds verder wordt beperkt. De toekomstige gezondheidszorg zal zich moeten richten op de intrinsieke motivatie en het professionele kompas van de zorgverlener.
Dit overziend pleit de KNMT voor de opname van de onderstaande voorstellen in het regeerakkoord:
- Geef verdere opvolging aan het initiatief (Ont)regel de zorg door praktische oplossingen.
- Creëer de mogelijkheid voor patiënten om voor tandheelkundige behandelingen te kiezen zonder beperking van het maximumtarief.
- Laat de regie van zorg zo veel mogelijk aan de patiënt en zorgprofessional.
- Baseer beleid op de intrinsieke motivatie en het professioneel kompas van zorgprofessionals.
- Geef zorgaanbieders het vertrouwen om het zelfreinigend vermogen verder te ontwikkelen.
Regeldruk en toezicht uit balans
80% Van de Nederlandse bevolking brengt tenminste één keer per jaar een bezoek aan de tandartspraktijk. Het persoonlijke en vaak kleinschalige karakter van de tandartspraktijk geeft het een unieke positie binnen de (eerstelijns)zorg. De laatste jaren neemt de regeldruk in de gehele gezondheidszorg sterk toe, ook in de mondzorg. Met een disproportionele (financiële) belasting voor de kleinschalige eerstelijnszorgaanbieder. De KNMT ondersteunt de doelstelling om frauduleuze praktijken in de zorg te bestrijden. De huidige aanpak is echter onvoldoende passend en bedreigt daarmee het aanbod van (mond)zorg.
Dit overziend pleit de KNMT voor de opname van onderstaand voorstel in het regeerakkoord:
- Organiseer een doelgerichte en doelmatige fraudeaanpak in de zorg waarbij sectoren met kleinschalige zorgaanbieders, nagenoeg geen fraudegevallen en een beperkte mate van gebruik van collectief opgebrachte middelen – zoals de mondzorg – niet overmatig belast worden met nieuwe regelgeving.
Met de formatiebrief sluit de KNMT aan bij de bredere wens die galmt door de bevolking en het parlement: ook binnen de gezondheidszorg dient er weer beleid te worden gemaakt op basis van wederzijds vertrouwen. Vertrouwen op de kennis, kunde en integriteit van de zorgprofessional en op het zelfreinigende vermogen van de betreffende sectoren. Tegelijkertijd leidt dit tot een zwaardere verantwoordelijkheid voor branche- en beroepsverenigingen. Eén die de KNMT naar het beste van haar vermogen zal dragen.
Informateur Tjeenk Willink heeft recent zijn eindverslag gepresenteerd. Daarin raadt hij aan een nieuwe informateur te benoemen die eerst gaat kijken wat de grote problemen zijn die aangepakt moeten worden, en pas dan welke partijen in een nieuw kabinet willen aanschuiven.