facebook

KIMO publiceert richtlijn Xerostomie en hyposialie gerelateerd aan medicatie en polyfarmacie

Mariska de Beijer
2 minuten
Medicatie
Het Kennisinstituut Mondzorg (KIMO) heeft de richtlijn Xerostomie en hyposialie gerelateerd aan medicatie en polyfarmacie gepubliceerd. Deze nieuwe klinische praktijkrichtlijn (KPR) is bedoeld voor tandarts(specialist)en en mondhygiënisten en is van toepassing op alle patiënten die medicatie gebruiken en risico lopen op een droge mond of een verminderde speekselproductie als bijwerking.

Aanbevelingen helpen mondzorgverleners xerostomie en hyposialie voorkomen

In deze nieuwe praktijkrichtlijn wordt beschreven bij welke medicamenten mondzorgverleners alert moeten zijn op problemen rond xerostomie en/of hyposialie, welke beleidsmaatregelen hierbij worden aanbevolen en wanneer je communiceert met de patiënt en met andere zorgverleners.

De richtlijn geeft antwoord op de volgende 4 uitgangsvragen:

  1. Bij gebruik van welke medicatie (soorten en/of aantal) moet ik alert zijn op problemen rond xerostomie en/of hyposialie?
  2. Welke (preventieve) maatregelen worden aanbevolen voor patiënten die medicatie gebruiken die geassocieerd is met xerostomie en/of hyposialie?
  3. Bij welke medicamenten die ik voorschrijf moet ik wijzen op de mogelijke bijwerking xerostomie en/of hyposialie?
  4. Bij welke medicamenten die ik voorschrijf moet ik overleggen met de voorschrijver en/of apotheker over het eventueel aanpassen (of stoppen) van de medicatie met als doel xerostomie en/of hyposialie te beperken/voorkomen?

Hulpmiddelen bij implementatie en gebruik nieuwe richtlijn

Naast de volledige klinische praktijkrichtlijn Xerostomie en hyposialie heeft het KIMO de volgende hulpmiddelen ontwikkeld die helpen bij de implementatie en het gebruik van de richtlijn:

Webinar Xerostomie en hyposialie

Incidenteel organiseert de KNMT Academy het webinar Xerostomie en hyposialie. Tijdens dit webinar legt Arie Hoeksema je uit hoe je de nieuwe KIMO-richtlijn over dit onderwerp toepast in de praktijk.

Meer informatie

KPR is van toepassing op alle patiënten die medicijnen gebruiken

Veel oudere mensen hebben meer dan één acute of chronische ziekte tegelijkertijd (multimorbiditeit), waardoor zij vaak diverse medicamenten tegelijkertijd gebruiken (polyfarmacie). Bij ouderen worden doorgaans meer bijwerkingen van medicamenten gezien dan bij jongeren. Dit geldt in het bijzonder als er sprake is van polyfarmacie.

Deze nieuwe richtlijn is van toepassing op álle patiënten die medicatie gebruiken die (het gevoel van) een droge mond of een verminderde speekselproductie als bijwerking kunnen hebben. 

Meer informatie over de totstandkoming van de klinische praktijkrichtlijn

Advertorial

Een compleet ergonomisch behandelconcept zonder grote en kostbare verbouwing.

E Dental Qdent stand alone behandelunit

U wilt wel een geheel compleet behandelsysteem in uw behandelkamer maar ziet op tegen een grote verbouwing? U kunt of mag in uw praktijk geen duur leidingwerk in laten frezen of u bent op zoek naar een flexibele behandeloplossing? E Dental heeft voor bijna iedere situatie een oplossing, ook wanneer het gaat om Stand-Alone werken. Neem bijvoorbeeld de complete all-in-one behandelunit van Qdent: de S-60 Stand-Alone. Een échte alleskunner die geluidsarm werkt en er ook nog eens stijlvol uit ziet. Misschien hebt u ‘m al gezien, de inmiddels veelgeprezen Qdent S-60 Stand-Alone was namelijk dé blikvanger op de afgelopen Dental Expo. De overweldigende interesse op de beurs heeft ertoe gezorgd dat Stand-Alone werken, het nieuwe werken, in nog meer praktijken is doorgevoerd. De Qdent S-60 Stand-Alone van E Dental is een echt compromisloos autonoom behandelconcept. Een concept met volledig geïntegreerde afzuigmotor, compressor, schoon- en vies watervoorziening, amalgaamafscheiding en zelfs de mogelijkheid voor een spittoon. De standaard uitvoering van de Qdent S-60 Stand-Alone is al heel compleet uitgevoerd. Mocht de deze uitvoering toch net niet helemaal aan uw wensen voldoen, de samenstelling is geheel naar eigen keuze aan te passen! De adviseurs van E Dental kunnen u hier goed in adviseren. Naast de ultieme four-handed zweep variant is deze behandelunit ook verkrijgbaar in een stijlvolle cart of hangslang uitvoering. E Dental in Alblasserdam staat bekend om hun ruime, moderne en verrassende showroom. Hier staan, naast een keur aan conventionele-, ook verschillende Stand-Alone behandelconcepten opgesteld. Mocht u geïnteresseerd zijn in één of meerdere oplossingen kunt u de showroom op afspraak tijdens de reguliere kantooruren bezoeken. Ook is de showroom iedere eerste zaterdag van de maand éxtra geopend. Bel 088 6060810 om een bezoek in te plannen en kom kennis maken met E Dental. E Dental: dé specialist in Stand-Alone werken.