Hoe vind je personeel voor je praktijk?

Evert Berkel
2 minuten
Image
campagne
Op de mondzorgmarkt is momenteel sprake van een behoorlijke krapte aan personeel en dan vooral tandartsassistenten. Zo staan op de vacaturesite Indeed ruim 1.200 vacatures voor deze functie. Om tandartsen te helpen bij het vinden van een nieuwe assistent lanceerde de KNMT vorig jaar juli de campagne ‘Tandartsassistent, iets voor jou?’ met gelijknamige posters om in de praktijk te hangen. Wat kun je nog meer doen om personeel te vinden? Hier volgen 7 onmisbare tips.

1. Wat heb je te bieden?

Denk van te voren goed na wie je precies zoekt en wat je te bieden hebt. Zoek je een jonger of juist een ouder persoon? Kun je een stageplek bieden of juist een zelfstandige baan?

2. Werk aan een eigen imago

Ga na wat jouw praktijk zo bijzonder en prettig maakt. Bijvoorbeeld door eens met je personeel hierover te brainstormen. Zo werk je aan een eigen imago.

3. Wees creatief

Draag je imago op een creatieve manier naar buiten toe uit. Bijvoorbeeld door een filmpje op sociale media of een artikel in een huis-aan-huisblad te plaatsen, waarin je laat zien wat je praktijk bijzonder maakt. Laat hierin weten dat je nog mensen zoekt.

4. Schrijf een wervende vacaturetekst

Is je imago op orde, schrijf dan een wervende vacaturetekst waarin je een goed beeld neerzet van de functie en van de praktijk. Plaats deze vacature op diverse vacaturesites en op de (sociale media) kanalen waarmee je de doelgroep bereikt.

5. Wat zoekt de kandidaat?

Denk vooral vanuit de kandidaat die solliciteert. Wat zoekt deze? Dat gaat verder dan alleen het salaris, het gaat ook over bijvoorbeeld het volgen van een opleiding, een fijne werkplek, werken in een professioneel team en afwisselend werk.

6. Leg de nadruk op vaardigheden

Leg in je zoektocht naar personeel niet teveel nadruk op de vereiste opleiding en werkervaring, maar meer op vaardigheden als communiceren, flexibiliteit en zelfstandigheid. Zo spreek je ook mensen uit andere branches aan die in de mondzorg willen instromen.

7. Gebruik je medewerkers als visitekaartje

Zorg goed voor je medewerkers, bied ze een bijzondere baan in een praktijk met een prettige werksfeer. Zo worden je eigen medewerkers het visitekaartje voor je praktijk en dragen ze bij aan het zoeken van personeel.

Sites en blogs

Verder zijn op internet diverse sites en blogs met tips en tricks te vinden voor het werven van personeel waaronder:

Campagne nog steeds actueel

De KNMT-campagne 'Tandartsassistent, iets voor jou?' is nog steeds actueel. Op de KNMT-site vind je alle informatie inclusief posters, flyers, visuals voor sociale media en dia’s voor wachtkamerschermen. Voorts biedt de KNMT de mogelijkheid vacatures te plaatsen.

 

Dit nieuwsbericht is een abstract van het artikel 'Hoe vind je personeel voor je praktijk? Werk aan je imago en denk vanuit de werkzoekende' dat is gepubliceerd in NT/Dentz 02/2023.