Help, hoe overleef ik mijn studie?! Zeven tips van Vincent Donker

Evert Berkel
3 minuten
Donker
Colleges bezoeken, presentaties geven, boeken lezen, samenvattingen maken: studeren is kei- en keihard werken. In september beginnen er weer 259 nieuwe studenten met de opleiding tandheelkunde. Maar hoe studeer je nu het beste? En is er nog ruimte voor leuke dingen? Vincent Donker, oud student in Groningen, zet zijn zeven tips op een rij.

Het begin van mijn studie voelde als een nieuwe start. Ik weet nog hoe het was toen ik tijdens de introductie het gebouw van tandheelkunde binnenliep: als eerstejaars werden we met open armen ontvangen. Waar ik erg aan moest wennen, was dat tentamens op de universiteit alleen maar uit meerkeuzevragen bestonden, terwijl ik van de middelbare school toetsen met veel open vragen gewend was. Het eerste jaar bestond vooral uit feitjes stampen, even omschakelen voor iemand die gewend was begrijpend en toepassend te studeren. Ik moest voor mezelf dus echt vinden hoe ik het beste kon studeren. Ik heb zo mijn manieren ontwikkeld en mijn tips deel ik graag.

  1. Leer ook de collegesheets. In het begin leerde ik niet van de colleges, maar alleen uit de boeken. Ik kwam er vrij snel achter dat de colleges erg belangrijk zijn. Veel docenten maken tentamens op basis van wat in de colleges is behandeld. Uiteindelijk is het wel het handigst om zowel collegesheets als boeken te bestuderen.
  2. Bezoek de colleges. Ik deed dat zelfs in mijn bestuursjaar bij Archigenes zo veel mogelijk. Je onthoudt namelijk het verhaal gewoon beter, het van de docent zelf horen is meestal fijner dan de stof uit aantekeningen halen.
  3. Maak geen samenvattingen maar mindmaps: plaats het onderwerp in het midden met daaromheen alles wat erbij hoort. Dus je schrijft bijvoorbeeld in het midden medicijnen op, met daaraan een takje met analgetica, dan takjes paracetamol, NSAID’s, enzovoort. Het klinkt misschien gek, maar zoiets blijft in je hoofd zitten, het geeft structuur en helpt je verbanden te maken. Ik kan het in ieder geval zo terughalen als er tijdens een tentamen naar wordt gevraagd. Deze methode scheelt je echt veel tijd.
  4. Vraag docenten naar de tentamenstof. Het verschilt namelijk per docent wat voor soort vragen er worden gesteld. De één is van de rijtjes, de ander van de feitjes en weer een ander vindt dat je het globaal moet kennen. Vaak willen docenten best een tipje van de sluier oplichten.
  5. Laat je niet uit het veld slaan als iets op het Skillslab niet meteen lukt. Ik ben zo’n student die het boren honderdduizend keer moest oefenen terwijl vrienden het in één keer konden. Dat is frustrerend, maar uiteindelijk gaat het er om dat je veel oefent.
  6. Durf docenten op het Skillslab om tips te vragen om je werk te verbeteren. Ik durfde resultaten pas aan hen te laten zien als het goed was. Daardoor miste ik belangrijke feedback. Dus maak die fout niet!
  7. Wees actief naast je studie. Mijn activiteiten in verschillende commissies van de studievereniging leverde me een groot netwerk van ouderejaars op. Handig voor als ik bijvoorbeeld samenvattingen nodig had. En plan ook eens een weekend waarin je helemaal niets aan de studie doet. De druk bij tandheelkunde ligt hoog, je moet het hele jaar door pieken. Ontspanning tussendoor is erg belangrijk!”

KNMT voor studenten Tandheelkunde